Прощално обръщение на лидера на ИД към привържениците му

РИА Новости съобщава, че Абу Бакр ал-Багдади се е обърнал с прощална реч към привържениците си, в която според местната иракска телевизия Алсумария (Шумерия) ги призовава да напуснат иракската провинция Ниневия и се укрият в северните планински райони на Ирак и Сирия.

Речта на лидера на ИД идва в момент когато, освобождавайки източен Мосул, иракските правителствени сили форсираха р.Тигър, обкръжиха западната част на града от юг и сега напредват към неговата цитадела, громейки по пътя си опорните пунктове на ислямските екстремисти. Тя идва и в отговор на призива на възглавяваната от САЩ коалиция към ислямистите да сложат оръжие или напуснат града с оглед избягване на излишното кръвопролитие.

Според местни очевидци, след вчерашното обръщение на ал-Багдади, ислямските бойци масово и панически се изтеглят от Мосул, начело със своите командири и техните семейства.

Анализирайки обстановката специалисти по Близкия Изток считат, че изтеглянето на "Ислямска държава" от Мосул е под натиска на САЩ и цели съхранение и прегрупиране към границата с Турция на основните сили на ислямистите с оглед по-нататъшните им военни действия в района.

Ал Багдади е бивш офицер от иракската армия, считан  за "духовен лидер" на ИД. Имаше няколко съобщения за смъртта на Багдади, дори една от вдовиците бе показана по "Ал Джазира".

БГвести

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини