По 64 лв. взимат шефове на СИК, за да броят бюлетини

По 64 лв. надница ще си докарат председателите на секционните избирателни комисии в страната, които на парламентарния вот на 26 март ще броят бюлетините и ще поставят подписа си под протокола с резултатите. Това става ясно от решение на ЦИК за определяне на възнагражденията на хората, които ще бъдат ангажирани с организацията и провеждането на изборите, пише в. "Монитор".

Парите за шефовете в СИК ще скочат с 20 лв., ако отидат след това през нощта да носят и книжата от вота до районната избирателна комисия, вместо да оставят тази задача за заместника си.

Основното възнаграждение за зам.-председателя и секретаря на секционната комисия пък е определено на 58 лв., а за редовия член – 48 лв. Техните пари също ще набъбнат с по-горе посочената сума, ако бъдат ангажирани с предаване на чувалите в РИК.

Бонус от 20 лв. над основната надница е записан и за членовете на секционните комисии зад граница. По правило формирането на тези изборни звена в чужбина създава трудности на Външно министерство, като за целта често се налага партиите да бъдат подканяни да изпратят свои активисти.

Изборите ще осигурят доста приличен доход и на членовете на районните избирателни комисии, става ясно още от решението на ЦИК. В зависимост от позицията им те ще получават на месец приблизително по една средна работна заплата за страната, която в края на миналата година достигна 1012 лв. Ангажиментът на членовете на РИК покрай изборите започна на 4 февруари и ще продължи до 9 април, като за това време хората с друга постоянна работа могат да излязат в платен или неплатен отпуск. Така шефовете в РИК-овете в райони с над 400 секции ще получат по 1100 лв. на месец, заместниците по 1050 лв., а обикновените членове – 1000 лв. С по 120 лв. по-малко на месец ще вземат хората в по-компактните районни комисии, които отговарят за под 400 секции.

ЦИК е предвидил бюджет и за ангажиране на допълнителни служители по места при провеждането на изборите, ако се появи такава необходимост. На един такъв експерт към РИК например ще се плащат по 640 лв. на месец, а на обикновен технически сътрудник – по 460 лв. Нуждата от такива хора се появи най-остро на местния вот през 2015 година, когато поради липсата на достатъчно екипи в зала "Арена Армеец“ в столицата членовете на СИК и РИК се превърнаха буквално в затворници, докато се приемат и обработят изборните книжа.

Все пак има таван на броя на допълнителните служители, който за по-големите районни комисии е до двама експерти и до петима сътрудници.

Възнагражденията, които ще получат всички хора, ангажирани с вота, ще бъдат освободени от данъци, а отделно от това осигуровките на членовете на РИК ще бъдат поети от държавния бюджет.

Източник: http://www.dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини