Погребаха с военни почести Чуркин в Москва

Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин, който почина в Ню Йорк на 20 февруари, беше погребан днес с военни почести на Троекуровското гробище в покрайнините на Москва, предаде ТАСС.

Преди това в траурната зала на Централната клинична болница в Москва, която обслужва Кремъл, се състоя церемония на прощаване с видния руски дипломат. Там бе извършено и опело.

На траурната церемония говори руският външен министър Сергей Лавров, който нарече Чуркин "забележителен дипломат и човек, професионалист от най-висока класа и народен дипломат".

"Той остави ярки страници в аналите не само на нашата дипломация, но и на външната политика на държавата", подчерта Лавров и предложи да бъде направено всичко за увековечаване на паметта на Чуркин. Министърът съобщи, че вече има предложения за възпоменателни церемонии.

Лавров предаде на близките на Чуркин ордена "Мъжество", с който той бе награден посмъртно от руския президент Владимир Путин.

Един от най-близките съратници на покойника - заместник-външният министър Генадий Гатилов, посочи, че Чуркин надеждно е отстоявал интересите на Русия на предните граници на дипломацията в сложна обстановка с висок професионализъм.

Ковчегът с тялото на починалия на 65-годишна възраст руски дипломат бе докаран от САЩ вчера. Асошиейтед прес съобщава, че след извършената аутопсия медиците са казали, че са необходими допълнителни анализи, за да се определи как и защо е починал Чуркин.

Източник: http://fakti.bg

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ха
    ха сега
    0 0
    14:50, 24 фев 2017
    последно на кой февруари умря внезапно, защото 29 още не е дошъл, а и тази година няма такъв февруари!!!
Последни новини