111-годишен гущер стана баща за сефте

Като на истинско природно чудо се зарадваха жителите на Нова Зеландия, когато научиха, че гущерът туатара на име Хенри, смятан за един от последните живи наследници на динозаврите, стана баща за пръв път на 111-годишна възраст.

Представителите на туатара (Sphenodon punctatus) обикновено съзряват сексуално на около 20 г., въпреки че пълна полова зрялост достигат на 70 г.

Хенри се развивал по-бавно и открил секса след 2002 г., когато от гениталиите му било изрязано раково образувание.

Неговата партньорка, женският гущер туатара Милдред (на възраст 70-80 г.), през юли се сдобила с 12 яйца. От тях 11 се развили добре в инкубатор в музея и художествена галерия "Саутленд" в Инвъркаргил и неотдавна се излюпили 11 гущерчета.

Туатара живеят в Нова Зеландия и приличат на гущери, но произхождат от вид човкоглави влечуги, които са обитавали планетата заедно с динозаврите преди 225 млн. г. Всички видове освен туатара се смятат за изчезнали преди 60 млн. г.

Новоизлюпените гущерчета ще повишат генетичното разнообразие на застрашения вид. Музеят сега има 72 туатара, след като през последните две години се излюпиха 42 гущерчета. Туатара живеят около 150-250 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини