Нова Република: Румен Овчаров още е шеф в Лукойл

"Какво скри премиерът Герджиков и защо не се чуха три основни неща - Румен Овчаров, Делян Пеевски и машинното гласуване", това питат днес от Нова Република на Радан Кънев по повод докладите на служебното правителство за проверката на министерствата, управлявани от Бойко Борисов. 

По думите им нещата, които казаха, са като да са излезли от устата на говорителя на прокуратурата.

"Стана дума за обществени поръчки, с които има проблеми. Беше скрито обаче, кои са хората, които са свързани с тези обществени поръчки. Чухме нещо за монополи и картели, но не и кои са представителите на държавата в монополни и картелни организации. Не чухме нищо и за основното задължение на служебното правителство - подготовката за парламентарните избори и спазването на закона", заяви политическият говорител на Нова Република Трайчо Трайков.

"На 18 октомври по наше искане ГЕРБ обещаваха да махнат Румен Овчаров като представител на държавата в Лукойл. Според справка с Търговския регистър от днес той не е махнат. Затова поискахме по Закона за достъп до обществена информация от премиера следното нещо - отчет за работата до момента на Румен Овчаров. Какво е свършил и как е защитил интереса на държавата? След този доклад, ако резултатът е негативен, каквото е нашето впечатление, той трябва да бъде махнат. Това искаме от сегашния премиер Герджиков", уточни Мартин Димитров.

Той визира съобщение на Министерство на енергетиката от 18 октомври 2016 година, което гласи, че Румен Овчаров, Петър Димитров и Асен Гагаузов ще бъдат освободени от държавните постове, които заемат. Актуална справка в Търговския регистър обаче показва, че Димитров и Гагаузов вече не заемат постове в управителните съвети на дружествата, а Румен Овчаров все още представлява държавата в "Лукойл Нефтохим Бургас" чрез така наречената златна акция.

"Изправени сме пред поредния случай, в който Бойко Борисов излъга българските граждани и то точно преди президентските избори, ясно с каква цел. Нашето проучване сочи, че освен публичното обещание абсолютно никакви действия не са предприети от държавата, за да бъде изваден Румен Овчаров и се поставя въпросът защо. Отговорът е кратък и много прост - по конфиденциалните канали на българската държава Бойко Борисов е получил информация, че Кремъл не е съгласен с това действие и понеже той е верен на принципа "Винаги с Меркел и никога срещу Путин" си е затраял. Аз не вярвам Герджиков да е по-голям герой от него", коментира от своя страната Атанас Атанасов от дясното обединение.

Атанасов коментира още представената от служебния премиер Герджиков ревизия днес. Според него основната характеристика на ревизията е, че е действано избирателно. В определени сектори са се престарали, в други не са пипнали нищо.

"Аз лично съм изключително учуден, че не са открили абсолютно никакви нарушения в Министерство на транспорта и Министерство на околната среда и водите. Днес Жельо Бойчев от БСП говори по повод ревизията с евфемизъм за "любимия изпълнител на обществени поръчки". Тези хора дори ги е страх да кажат името на Делян Пеевски. Това не е учудващо, защото Жельо Бойчев и съпартийците му би следвало да кажат през 2013 година те гласували ли са за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Ето в това се крие страхът на тези хора да говорят с имена.", заяви в заключение Атанасов.

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини