Христо Иванов: Тезата, че сме проект на ГЕРБ ме забавлява

"Нова Република са наши приятели. Причините в този момент да не сформираме предизборна коалиция трябва да се търсят в опита на Реформаторския блок. Много хора не са склонни да гласуват за наследството на Реформаторския блок, а за нова антикорупционна партия. Стратегията ни е, че по този начин имаме по-добър шанс за продължаване на българския европейски демократичен проект." Това заяви лидерът на Да, България Христо Иванов в онлайн интервю излъчено в реално време на партийния сайт.

Бившият правосъден министър посочи и че проучванията им показвали че при евентуална коалиция между ДаБГ и Нова Република намалява доверието в нея.

"ДаБГ ще работи за сътрудничество за Нова Република. Трябва да си свършим политическата работа и двете формации да влезем в парламента. Нека всеки от нас поеме тази отговорност", каза Иванов.

Според него референдумът е показал, че хората у нас искат много по-голям елемент на мажоритарност на изборите и това щяла да е една от темите, по които ДаБГ ще работи в следващия парламент.

"Сегашният олгалигархичен модел ще се разпадне, а отломките ще са върху нашите глави", каза още Иванов. 

Според него пропагандната война срещу ДаБГ тепърва започна.

"Обявиха ни проект на всички. Изключително ме забавлява тезата, че сме проект на ГЕРБ. Ние сме политическа сила изправени срещу всички партии, обслужващи корупционната система. Нестихващите атаки срещу нас от медиите на Пеевски и куклата на конци на Пеевски - Бареков, проблемите с жалбите - всичко това показва как те ни възприемат", каза Иванов.

Според него ДаБГ в следващия парламент ще работи с всички един депутат, които имат гръбнак да се противопостави на задкулисието и олигархията.

"В следващия парламент политическите сили ще са изключително нестабилни. Възможни са най-различни конфигурация. Със сигурност няма да работим обаче с лицата на корупцията в ДПС, ГЕРБ и БСП", посочи той.

Иванов подчерта, че ДаБГ се явява на изборите за завземане на прокуратурата от обществения интерес.

"Сегашния главен прокурор служи на олигархичното задкулисие и мафията", каза той и обеща ДаБГ да въведе отчетност на главния прокурор.

Бившият правосъден министър отрече да има конфликт при реденето на кандидатдепутатските листи с "Зелените" и ДЕОС.

"Влязохме в една изключително кризисна коалиция. Нейния регламент не е изработен. Тази коалиция обаче има каузална и политическа логика. Корените и на трите формации са от зараждането на гражданската вълна 2012 г. Познаваме се от протестите на Орлов мост срещу Закона за горите и работим като приятели. Няма интриги, водят се преговори. Гледаме в една посока", обясни Христо Иванов.

Според него в момента в международен план има огромна неяснота накъде отива светът.

"Променят се базови параметри и промяната ще е много дълбока. Искаме България да е здрав дом със здрави стени в трудните времена, които предстоят", каза лидерът на ДаБГ.

Според него твърденията, че общестовото ни е опростачено са абсолютно неверни.

"Обществото ни има потенциал, който трябва да е разработен. Срещаме се с натрупан скептицизъм, защото хората са лъгани много. Но има ресурс за промяна и желание страната да се демократизира", добави той.

Според Иванов разбитите ни пътища след изхарчените огромни средства за строителство на инфраструктура са доказателство за вредата от корупционния олигархичен модел.

"Няма отговорност, виждаме разхищения навсякъде. Продължава да се краде и да се опропастяват средства. За да спрем тези практики, трябва да се появи работеща прокуратура и работещ съд, които да си вършат работата. Тогава страната ще се развива много по-бързо", категоричен е Иванов. 

Източник: offnews.bg

Коментари в сайта

Последни новини