Петкова: Не е работа на Герджиков да прави ревизии

Не е работа на служебното правителство да се занимава с ревизия на обществените поръчки на министерствата. За това си има компетентни органи.

Така бившият министър на енергетиката Теменужка Петкова коментира изнесените ревизии по министерства на новото служебно правителство. 

По-рано днес премиерът Огнян Герджиков обяви резултатите от проверките по министерства, които той разпореди още на първото заседание на служебния кабинет. 

Петкова припомни, че е одитор по професия (преди време ръководеше АДФИ - б.р.), а отчетът на Герджиков не е правилният подход. 

„Българските граждани трябва да знаят, че не министрите са компетентни да направят тези проверки – това е Сметната палата”, АДФИ, а за еврофондовете има специална институция", каза Петкова.

Според нея, когато се твърди, че има нарушения, трябва да е ясно как те се установяват. За нарушението се съставя акт, а той подлежи на обжалване в съда, посочи ексминистърката. 

На въпрос защо е направена тази ревизия, тя заяви – „Трудно ми е да си обясня защо го правят. Работата на служебното правителство е ясно дефинирана и тя е да се проведат едни честни избори”, каза още Петкова. 

Жельо Бойчев от БСП пък каза, че ще се запознае с целия доклад, но е съвсем нормално това правителство да направи ревизия, най-вече заради огромните очаквания към кабинета. 

Според него впечатление в доклада правят огромните нарушения в министерствата на отбраната и здравеопазването.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини