U2 обвинени в кражба, отговарят на обвиненията

Американския музикант Тейлър Дюпри обвини U2 в копиране на обложката на негов албум за собствения им No Line On The Horizon, наскоро показан от групата. изображението поразително прилича на албума на самия Дюпри от 2006, Specification. Fifteen. Общото е фотографията на японския художник Хироши Суджимото.
В блога си Дюпри с горчиво примирение отбелязва приликите, както и че няма намерение да съди U2. Причините са прагматични: "Това малко недоразумение се превърна по-скоро в противопоставяне между малък, личен и експерименатлен проект (и житейски шанс за неизвестен артист) и масивната машина на поп културата. На всички е ясно кой ще победи накрая."

Случайно или не, по същото време на собствения сайт на U2 беше публикувано интервю с Шон МакГрат от дизайнерското студио Four5One (които традиционно се занимават с оформянето на обложките на албумите им), където се коментират, наред с всичко останало, и тези прилики.

"Усетихме това изображение като толкова емоционално," казва МакГрат. "То просто се сливаше с темата в албума, това внушавано освобождение. Някак логично дойде да сложим този красив, кадифен образ в бяла рамка."

А откъде този знак за равенство?

"Добавя към внушението на албума", обяснява дизайнерът. "Каквато и да е културата, или езикът на дадено място, универсалният математически символ значи едно и също."

А изплагиатстван ли е?

"Току що научих за този албум и неговата обложка. Но все пак си мисля, че ние правим нещо напълно различно с изoбражението на Суджимото, нещо по уникален начин свързано с този последен проект на U2."

Дали това е така, оставяме да прецените сами.

Източник: starfm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини