Осем държави тръгват против политиката на Тръмп по абортите

Вече 8 държави участват в инициативата да подкрепят в световен мащаб здравната просвета за абортите, която Доналд Тръмп ограничи в първите си дни на власт.

Става дума за стотици милиони долари, с които да се помогне на неправителствени ортанизация (НПО), получавали досега финансиране и от САЩ. Това са организации, които информират жени по целия свят и им оказват съдействие.

Ролята им е особено важна в мизерстващите страни от Третия свят, където галопиращият демографски растеж подтиква бедност, глад и болести.

За напредъка на предизвиканата от Тръмп инициатива съобщи днес Изабела Льовин, зам.-министър-председател на Швеция, цитирана от Ройтерс.

Тя уточни, че на 2 март в Брюксел ще има конференция по проблема. Целта е да се подкрепят НПО, работещи в областта на семейното планиране.

Нидерландия лансира глобалния фонд през януари. Според нея мярката на Тръмп ще създаде за организациите дефицит от около 600 милиона долара през следващите 4 години.

Швеция, Дания, Белгия, Люксембург, Финландия, Канада и Кабо Верде вече са заявили своята подкрепа, каза Изабела Льовин.

Забранена дума

Разпоредбата, която Тръмп тържествено подписа в Белия дом на четвъртия ден от встъпването си в длъжност, е въведена от Роналд Рейгън през 1984 г.

Известна е с труднопреводимото у Global Gag Rule, или като Mexico City Policy (политиката от/на Мексико сити).

Същността й, че никоя чуждестранна организация, получаваща помощ от САЩ, не може да има нищо общо с абортите. На лекари, акушерки и медсестри е забранена дори да споменават думата аборт, даже ако той е законен в страните им.

Барак Обама беше отменил това правило през 2009-а, след като встъпи в длъжност като 44-и президент на САЩ.

Подновената Global Gag политика "може да бъде много опасна за много жени", заяви Льовин.

 "Ако жените нямаг контрол над телата си и над собствената си съдба, може да има много сериозни последици върху глобалните действия за правата на половете и за изкореняване на бедността в света", каза тя.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини