Eксплозия във френска АЕЦ, има ранени

Изображение 1 от 2

    Във френската АЕЦ Фламанвил на Ламанша е станала експлозия в машинната зала. Няма опасност от радиация, петима са ранени.

    Експлозията във френската атомна електроцентрала Фламанвил в 9 часа по Гринуич тази сутрин беше извън ядрената зона, съобщават местните власти, уверявайки, че "няма никаква ядрена заплаха", предадоха Франс прес и БТА. 

    Петима души са се натровили леко, но тежко ранени няма, уточни Оливие Мармийон, помощник на префекта. Един от двата ядрени реактора е бил спрян.

    1300-мегаватовите реактори Фламанвил 1 и 2 са построени през 80-те години, съобщава Ройтерс. Строи се и нов реактор на централата, разположена в северозападна Франция, но експлозията не се е случила там.

    Опасността от ядрено заразяване в района на АЕЦ е напълно изключена, съобщава префектурата на департамента Ла Манш, цитирана от ТАСС.

    "Взривът е станал в машинната зала в неядрената част на станцията, рискът от каквото и да е ядрено замърсяване е напълно изключен, не е въвеждано специално положение", подчерта представител на префектурата.

    Той добави, че петимата пострадали са се натровили с въглероден окис от дима, възникнал в резултат на пожара.

    Френската енергийна компания Е Де Еф (EDF), цитиран от Асошиейтед прес, съобщи, че пожар в машинната зала на един от двата ядрени реактора е довел до експлозията. 

    Пожарът е бил овладян незабавно, но реактор номер 1 е изключен от мрежата. Няма изтичане на радиация.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини