Жалби в съда блокират "Да, България" да се яви на избори

Внесени в последния момент жалби срещу регистрацията на новата партия „Да, България!“ на бившия правосъден министър Христо Иванов преградиха пътя й за участие в предсрочните парламентарни избори, съобщи сайтът "Де Факто". 

Новината потвърдиха за OFFNews от пресцентъра на "Да, България". В момента адвокатите на партията работят по казуса, а повече информация по случая ще има по-късно днес, казаха ни от пресофиса на движението. 

Днес до обяд са внесени три жалби. Смайващото е, че две от тях са от учредители на партията, т.е. ударът идва „отвътре“. При това положение делото за регистрацията отива във Върховния касационен съд, а ЦИК приема документи за участие във вота до 8 февруари.

Случва се, след като на 30 януари Румяна Спасова от Софийския градски съд постанови „Да, България!“ да бъде вписана в регистъра на политическите партии. Решението бе взето в самото съдебно заседание, а прокуратурата не възрази. Нещо повече, след заседанието прокурор Явор Димитров от СГП бе категоричен – те няма да оспорват регистрацията. И не са го направили.

Според Закона за политическите партии обаче процедурата не приключва с решението на СГС. Независимо от заявените намерения трябва да се изчака 7-дневен срок за оспорването му пред Върховния касационен съд. Срокът изтича на 7 февруари. Ако нямаше жалби, новата партия щеше да има два дни да внесе документите си в ЦИК. Именно така изглеждаха нещата на 30 януари след заявлението на прокуратурата.

Но вече са други – жалбите са налице, може и да нараснат. При това положение по закон преписката отива във ВКС. А той трябва да се произнесе в 14-дневен срок. Дори и върховните съдии да потвърдят регистрацията, ЦИК вече ще е хлопнал вратите.

„Сега научаваме за жалбите, рано е за коментар. Проучваме всички варианти“, заяви пред Де факто Христо Иванов.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини