БСП: Готови сме за властта, най-близки са ни патриотите. Преглед на печата

Конгресът на БСП е сред актуалните теми на неделните вестници.

"Предизборно БСП обеща "8 млн. българи и нито един беден", но след 20-30 години БСП си постави "конкретна и дългосрочна" цел за България - "8 млн. българи и нито един на и под прага на бедността". Тя е записана в предизборната платформа "Поискай промяната: правила, сигурност, справедливост", която бе одобрена от 49-ия конгрес на партията днес. Целта е развита под мотото "Каква държава искаме днес, но и след 20-30 години?". В речта си пред делегатите на конгреса по-рано днес Корнелия Нинова каза, че целта "8 млн. българи" е с голям хоризонт, а не - за един управленски мандат. Тя поиска държава с "правила, еднакви за всички" и се обяви за справедливост и солидарност. БСП обещава "решителни действия срещу мафията и битовата престъпност, държавна грижа за икономиката и земеделието", както и образование, което създава кадри за икономиката. Основно обещание на БСП е "напълно безплатно, достъпно и навременно медицинско обслужване на здравноосигурените лица". Окончателно БСП се отказва от премахването на плоския данък, като предлага две нови данъчни правила - приспадане до 50 лв. на дете месечно от дължимия данък общ доход на работещите родители и въвеждане на 20% данък върху доходите на физически лица, чиито приходи от заплати, ренти и наеми са над 120 000 лева годишно. Социалистите обещават и увеличение на месечното парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 години до размера на минималната работна заплата. В момента обезщетението е 340 лв. на месец, а минималното възнаграждение - 460 лв. В официалния вариант не е записано едно предложение, което бе лансирано от лидера и присъстваше в черновата на платформата - приспадане на лихвите по кредит за първо и единствено жилище до 100 000 лв. на млади семейства от дължимия данък общ доход. Конгресът обаче прие програмата по същество с бележката, че целесъобразните предложения ще се отсяват допълнително. "За" платформа гласуваха 472 социалисти, "против" бяха седем, а четирима се въздържаха..." - в. "Дневник".

"Червеният конгрес да заяви, че кандидатът на БСП за министър-председател е Корнелия Нинова. За това призова делегатите президентът на ПЕС Сергей Станишев. "Корнелия показа водачески качества. Тя пое личен голям риск с номинацията на Румен Радев и изведе БСП към голяма победа на президентските избори. И партията има шанса за победа и на предстоящите избори. Очаквам от БСП да кажем на българите - имаме готовност да поемем управлението на страната, независимо от всички тежести. И го правим не заради властта и себе си, а защото искаме българите да живеят по-добре", каза още Станишев. "Само много здравата спойка между правителство, водено от БСП, и партията, може да гарантира устойчивост и последователност на ангажиментите, които сме поели", заяви президентът на ПЕС. "Да заявим, че искаме прозрачност и ясни правила на споразумение, за да не станем заложници на други интереси", допълни той. "Не можем да бъдем по-популисти от ГЕРБ, по-националисти от патриотите. Ние сме социална партия - това е основната ни идентичност", обясни Станишев и призова партията да покаже сериозност чрез намеренията си, а не самоцелна острота, защото щяло да има опити да бъде тласната към истеричност в кампанията..." - в. "Труд".

"БСП е най-близо до коалиция с Патриотите. За това намекна лидерът на партията Корнелия Нинова пред Канал 3. "Ако ще говорим за коалиции, то това ще стане след изборите. Повече общо като по платформа и идеи имаме с Патриотите. Разбирайте го като тълкуване на факти", коментира Нинова и за пореден път обяви, че не е възможна Голяма коалицита с участието на БСП и ГЕРБ. "Не ставаме по-близки след чутото от тяхната програма за управление. Не им вярваме. Само преди месец на предложението на Патриотите за 300 лева пенсия, от ГЕРБ обявиха, че това е невъзможно, парламентът се разпадна. Те три пъти отрязаха парите за БАН, а сега решават, че образованието им е приоритет.", отсече лидерът на БСП. Нинова заяви, че мандатността, която ще бъде въведена включва и нея. "Да, честно е да се отнася и за мен, разбира се - за да не се самозабрави който и да е председател и да си мисли, че може да използва Българската социалистическа партия за свои цели", каза тя и допълни, че не обича да коментара темата дали ще стане министър-председател, ако БСП спечели изборите, но е логично това да се случи." - в. "Стандарт".

"Янаки Стоилов се обяви против реформата в БСП и най-вече срещу въвеждането на мандатност за депутатите от партията. Бившият зам.-председател на НС обяви, че няма да участва в гласуването на новия устав. Не отговарял на вижданията му." "Нито един от принципите за мандатността и прекия избор не е приложен последователно. Защо не се предвижда за районните и общински съвети?", скочи Стоилов..." - в. "Стандарт".

Партийното строителство в дясното пространство също е във фокуса на всекидневниците.

"Досегашното съучастие на десните формации в управлението заедно с ГЕРБ е довело до това, че избиратели им са се видели принудени да гласуват за БСП. Левицата ще напусне властта, когато десните се постараят ГЕРБ да напусне политическата сцена. Това обяви лидерът на новата надпартийна платформа "Нова република" Радан Кънев на днешното представяне на формацията, цитиран от БТА. Той отчете, че резултатът от управлението на лидера на ГЕРБ и доскорошен премиер Бойко Борисов са по-малко свобода, охранени чиновници, вихрещи се картели. "Дясното не може да бъде такова, да гони хората в чужбина, да принуждава стотици хиляди с десни убеждения да гласуват за лявото, за да спрат ГЕРБ, каза Кънев. "Бойко и БСП са тези, които връщат БСП на власт", заяви той и подчерта, че левицата ще напусне завинаги властта, когато те, отдясно, се постараят Борисов да напусне завинаги политическата сцена..." - в. "Дневник".

"Нова Република" е единствената дясна алтернатива на БСП и ГЕРБ. Това заяви лидерът на "Нова Република" Радан Кънев, който даде официалния старт на Националната надпартийна платформа пред десетки привърженици в София... Готви се управление ГЕРБ - БСП без опозиция, като единствената алтернатива на статуквото е Нова република, обявиха по-рано днес лидерите на новата формация. "Очакваше се да сте объркани, защото ви казват, че абревиатурата "РБ" е дясно. Но дясното може да бъде обединението по един начин - като алтернатива на социалистическата партия ГЕРБ", обърна се към присъстващите Радан Кънев, предаде Медиапул. "Защото вие знаете, ние знаем, че дясното може да е единно само като алтернатива на ГЕРБ, не като патерица на Бай... Кънев приканва лидерите на партиите от Реформаторския блок да участват в обща предизборна дясна коалиция - въпреки досегашните заявки на "Нова република" за категорично разграничаване от РБ2. За евентуално обединение обаче има две условия - оттегляне от депутатските листи на лидери като Меглена Кунева, Божидар Лукарски, Николай Ненчев, и изключване на коалиция с ГЕРБ. За Радан Кънев нямало обаче проблем да се яви на избори с името "Да, България". Той се надява "Да България" на Христо Иванов да промени решението си за самостоятелно явяване на изборите..." - в. "Сега".

В. "Дневник" цитира позиция на "Да, България": "Днес - 20 години след като България беше доведена до национална катастрофа от управлението на БСП, но успя да поеме по пътя на демокрацията, опитите за подмяна на постигнатия тогава консенсус продължават... На 4 февруари 1997 г., след седмици на многохилядни протести наследникът на Жан Виденов начело на БСП - Георги Първанов, и номинираният от партията за министър-председател Николай Добрев, върнаха неизпълнен връчения им на 28 януари мандат за съставяне на второ правителство на левицата и обявиха съгласието на БСП за свикване на предсрочни парламентарни избори през април 1997 г. "Резултатът от управлението на Българската социалистическа партия и нейните съучастници във властта беше фалирали банки, разрушена национална икономика, мизерни заплати, стопени спестявания", се напомня в декларацията. В нея се отбелязва, че преди 20 г. "опитът да бъде вкарана България в геополитическа орбита, различна от интеграцията с ЕС и НАТО, завърши с крах, а след него България пое по пътя на демокрацията, към членство в ЕС и НАТО, с пълната убеденост, че това е единственият възможен път за развитие". "Днес, 20 години по-късно, корупцията е разяла всички системи на обществото, бедността е огромна, а от виновните за националната катастрофа никой не е понесъл отговорност. Днес, 20 години по-късно, правораздавателната система е все така нереформирана и подчинена на олигархични интереси", констатира политическата формация, създадена наскоро с намерението да се бори за налагане на върховенството на закона. "Мафиотизацията на обществения и икономическия живот заедно с политическия и институционален срив тогава потвърдиха интеграцията с ЕС и НАТО. Опитите за ерозия и подмяна на този консенсус днес заплашват да произведат същите ефекти. Отново сме в битка за демокрацията", се казва в декларацията." - в. "Дневник".

Вестниците цитират и ексминистъра на регионалното развитие Лиляна Павлова във връзка с президентското вето върху закона за концесиите.

"Ако президентът смята, че европейската директива по начина, по който Европейският съвет и всичките 28 страни членки са я приели, въвежда корупционни практики, бих му предложила той да повдигне тази тема в Европа." Това каза пред БТВ бившият министър на регионалното развитие и благоустройството в две правителства на Бойко Борисов Лиляна Павлова във връзка с ветото на президента Румен Радев върху закона за концесиите, които беше приет в последните дни на Народното събрание. Павлова обясни, че законът, който са предложили, транспонира европейската директива за обществени поръчки и концесии на над 80%. По думите й текстът е преведен едно към едно на български. Директивата за това как трябва да се възлагат концесии, публично-частно партньорство, е нещо, което липсва в нашето законодателство, обясни Лиляна Павлова..." - в. "Труд".

"Нямам притеснения, ако новият служебен премиер Огнян Герджиков направи проверка в МРРБ. Но ако това клони към реваншизъм в полза на нашите опоненти (визирайки БСП) е интересен момент". Това заяви бившият регионален министър и вицепремиер Лиляна Павлова в сутрешния блок на bTV. Попитала на ветото на Румен Радев за Закона за концесиите тя заяви: "Законът за концесиите на над 80% транспонира европейските директиви. Така че това не е нещо, което сме си измислили. Този Закон е приет от почти всички държави в ЕС, така че ако президентът Радев действително смята, че той (Законът) ще доведе до съмнителни и опасни практики, тогава нека да повдигне въпроса в Европа"... "Нова и изключително интересна програма. В нея залагаме на реализма, а не даваме празни обещания", заяви тя по повод предизборната програма на ГЕРБ за предстоящия вот. "Можем да увеличим доходите и заплатите, което ще увеличи и пенсиите след време. Отличаваме се от останалите с това, че може да обещаваме, но и изпълняваме всичко, което сме казали", отсече Павлова..." - в. "Стандарт".

Предстоящите избори неизменно са сред темите на всекидневниците.

"ЦИК поправи решението си за гласуването с машини, като записа, че при произвеждане на изборите на 26 март машинно гласуване се провежда във всички избирателни секции. Все още на сайта на ЦИК няма обявена обществена поръчка за осигуряване на машини. В деня преди изборния ден в избирателните секции ще се оборудва допълнителна кабина за машинно гласуване. Ще се направят тестове на специализираните машини. Бюлетината на машината ще се проектира по същия начин както хартиената бюлетина, включително ще предоставя възможност на избирателя да не гласува за нито една кандидатска листа. Избирателят по свой избор ще може да гласува или с хартия, или на машина..." - в. "Сега".

"Във всяка секция ще има отделна кабина за машинно гласуване на предсрочните парламентарни избори на 26 март, става ясно от решението на ЦИК. След като преди дни ВАС отмени решението на ЦИК машинно гласуване да има само в 500 секции в страната, в петък комисията е приела, че то ще се проведе във всички секции - в страната и в чужбина. В деня преди вота във всяка секция освен традиционната тъмна стаичка трябва да се оборудва и допълнителна кабина за машинно гласуване, както и да се тестват устройствата. Електронната бюлетина трябва да се проектира по същия начин като хартиената и да дава възможност избирателят да не гласува за нито една кандидатска листа. Важно е избирателите да знаят, че разписката от машинното гласуване ще се пуска в специална кутия, а не в тази, в която са хартиените бюлетини. Освен това избирателят не може да промени вота си чрез повторно машинно гласуване, става ясно от решението на ЦИК. При възникнали "непреодолими външни обстоятелства", които правят машинното гласуване невъзможно, секционната комисия трябва да уведоми незабавно РИК и ЦИК, а гласуването да продължи с хартиени бюлетини. ЦИК все още не е обявила търга за доставка на над 13 000 машини. Очаква се това да стане следващата седмица. От събота на сайта на комисията вече е активно електронно заявление за българите в чужбина, които искат да гласуват на 26 март. Срокът за подаване на заявленията е 28 февруари." - в. "24 часа".

"Министърът на екологията от втория кабинет на Борисов - Ивелина Василева отново е харесана за водач на листата на ГЕРБ в Бургас. Предложението бе гласувано от бургаската структура на областна конференция на партията, която направи своите номинации за предстоящите избори. В листата попадат всички досегашни депутати - областният лидер Димитър Бойчев, общинският в Бургас Иван Вълков, Диана Йорданова, Румен Желев. Сред номинираните са още двама министри бургазлии - социалният Зорница Русенова и зам.министърът на енергетиката Жечо Станков. Предложение е получила и комисарят от Комисията за дискриминация Златина Дукова. От досегашните депутати самоотвод си е направил единствено Семир Абумелих, който смята да се посвети на голям проект в Бургас. Сред новите имена в проектолистата попадат и училищният директор на СУ "Константин Преславски" Мартин Илиев, зам. областният управител Севдалина Турманова и ветеринарният лекар от Сдружение "Морски сговор" д-р Стойчо Стойнов. Младежката организация пък е представена от Галя Василева с голям брой номинации. "Ще има обновяване на листата, но и приемственост", заяви областният лидер Димитър Бойчев. Целта на ГЕРБ била в следващия парламент да вкарат 6 депутати от Бургас." - в. "24 часа".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    24
    247851
    3 -1
    08:09, 5 фев 2017
    Абсолютни некадърни и крадливи измамници . Дано не се окажем с къса памет, че да продължат да грабят, лъжат и корумпират. Ще видим наказан милионер - престъпник на куково лято с тях и такива като тях, дето са готови с всеки да се обединят, само законите да не ги вкарат в затвора и да не им отнемат окраденото..
Последни новини