Съд спря имиграционния указ на Тръмп, Белият дом обжалва

Федералният съд в Сиатъл спря временно прилагането на указа на президента Доналд Тръмп за затягане на имиграционното законодателство, предадоха агенциите, цитирани от БТА.

Временното преустановяване на забраната се отнася до президентския указ, според който за 90 дни САЩ преустановиха приема на тяхна територия на граждани на седем държави с предимно мюсюлманско население.

Издаденото от съдия Джеймс Робарт решение важи за цялата територия на САЩ.

Робарт разглежда иск, внесен за отмяна на указите на американския президент за затягане на имиграционния контрол, който преди това беше подала прокуратурата на щата Вашингтон във федералния съд в Сиатъл. Както обясни главният прокурор на щата Боб Фъргюсън, той е постигнал това мерките да бъдат обявени за противоконституционни.

Към иска впоследствие се присъединиха властите в щата Минесота. Временната забрана за изпълнение на указа ще действа, докато искът се разглежда в съда.

Представителите на властите в САЩ по време на съдебните заседания защитаваха тезата, че щатът няма право да оспорва президентски укази, но съдията не я прие.

Американските гранични служби уведомиха американските авиокомпании, че могат да започнат отново да качват пътници, които попадаха в обхвата на указа за забрана на пътуванията, издаден преди седмица. Това стана, след като прилагането му беше блокирано на цялата територия на САЩ от съд в Сиатъл, предаде Ройтерс, като се позова на служител от авиокомпания.

В телеконферентна връзка граничните служби са съобщили на авиокомпаниите, че могат да започнат да работят както преди указа, с който временно беше забранено на бежанци и граждани на седем страни с предимно мюсюлманско население да влизат на американска територия.

Лицата от тези страни притежатели на редовни визи могат вече свободно да се качват на самолети, пътуващи към САЩ, а авиокомпаниите в момента осъвременяват информацията на сайтовете си, за да отразят промяната, каза служителят, който пожела анонимност.

Временното спиране на прилагането на указа е сериозно предизвикателство за въведената от американския президент Доналд Тръмп мярка, макар че правителството може да обжалва решението и да стане така, че ако жалбата бъде уважена, мярката да бъде потвърдена.

Съдията от федералния съд в Сиатъл Джеймс Робарт, назначение на президента Джордж Буш-син, обяви решението си за влизащо в сила незабавно, което подсказва, че и ограниченията могат да бъдат отменени веднага. Очаква се той да публикува цялостните мотиви за решението си през уикенда.

Засега няма коментар от авиокомпании.

Съд в Бостън отказа вчера да поднови наложената на 29 януари забрана за задържане и депортиране на хора по силата на указа на Тръмп за бежанците и имигрантите, предаде Асошиейтед прес. Това означава, че тя ще действа в рамките на постановения седемдневен срок и ще изтече утре.

Белият дом заяви, че във възможно най-кратък срок федералното правителство на САЩ ще обжалва постановената временна забрана за изпълнението на имиграционния указ на президента Доналд Тръмп.

Президентският говорител Шон Спайсър посочи, че указът има за цел да предпази американския народ и е законен и уместен.

Миналата седмица Тръмп подписа редица укази, затягащи имиграционната политика. Президентът на САЩ възложи на Държавния департамент и министерството на вътрешната сигурност за 120 дни да преустановят действието на програмата за прием на бежанци на американска територия. Той ограничи за 90 дни и влизането в САЩ на граждани на Ирак, Иран, Йемен, Либия, Сирия, Сомалия и Судан.

Коментари в сайта

Последни новини