Уволнен министър генерал и екзекуции в Северна Корея

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун уволни министъра на държавната сигурност Тим Вон-хон, съобщиха световните агенции.

Министърът бил уволнен в средата на януари в рамките на разследване за корупция и злоупотреба с власт във ведомството му, както и за извършвани там изтезания, заявил говорител на южнокорейското министерство на националното обединение, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес, на които се позова БТА.

Той уточнил, че министърът, който бил генерал с четири звезди, бил понижен в звание до генерал-лейтенант. 

Според представител на южнокорейското министерство неизвестен брой началници от разузнавателната служба били екзекутирани.

Подобна чистка рискува да задълбочи нестабилността в Северна Корея, предизвиквайки тревога сред елита на режима, добавил източникът, пожелал анонимност.

Новият министър на отбраната на САЩ Джеймс Матис предупреди днес Северна Корея да не използва ядрено оръжие, предадоха световните агенции.

В противен случай Съединените щати ще дадат ефективен и поразяващ отговор, подчерта Матис в края на посещение в Южна Корея. Той увери Сеул в непоколебимата подкрепа на Вашингтон.

"Всяка атака срещу Съединените щати или нашите съюзници ще бъде отразена", каза шефът на Пентагона.

Неговото изявление дойде на фона на безпокойствата, че Северна Корея може да се подготвя за опит с нова балистична ракета, като ранно предизвикателство към правителството на новия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини