Купуваме най-скъпо олио в Европа

Цената на олиото у нас е сред най-високите в Европа, сочат данни на Евростат, цитирани днес от „Телеграф”.
В сравнителното проучване са включени към 440 продукта – хляб, мляко, месо, риба, плодове и зеленчуци, минерална вода, кафе, захар, яйца, ориз, мед, сладолед и т.н.

У нас, сочи статистиката, литър олио се продава с 6 на сто по-скъпо от средната за ЕС цена. Освен това то е по-евтино в 22 държави от ЕС, включително Германия, Франция, Великобритания и Италия.

Макар най-бедни в ЕС, не сме първенец по евтини храни. По този показател преди нас са Полша и Румъния.

Като цяло цените на българските храни са около 68% от средните нива в Европа. В Полша са 61 процент от средното, а в Румъния 64%.

Така, въпреки че по-ниски доходи сме първи в ЕС, по ниски цени на прехраната за България остава третото място.

Освен че олиото ни излиза доста солено, по-скъпо се продава у нас и хлябът. В момента средната цена на хлебните изделия в България е 58% от средните европейски нива. В Румъния цената на хляба е 53% от средната цена в ЕС.

В Румъния се пpoдават и най-евтините плодове и зеленчуци - цените им са 49% от средните за общността. В България те са 66% от средното.

Млякото, сиренето и яйцата също не са най- евтини у нас. По-тънки са цените на тези стоки в Полша. Македония, Чехия и много други държави.

Най-скъпите храни и безалкохолни напитки в EC са в Дания. В България цените на безалкохолните са 81% от средните за общността.

Страната ни е първенец само по ниски цени на алкохола и тютюневите изделия. Те са най-евтините в Евросъюза.

Най-скъпият алкохол в цяла Европа се продава в Норвегия. През 2015 г. там цените са били с 50% нас средните за Европа. В Норвегия са и най-скъпите цигари в Европа.

Пълним хладилника за 3500 лева на година

3510 лева за година струва на средното домакинство пълненето на хладилника. Това става ясно от от данни на Националния статистически институт (НСИ) за разходите на българина през 2015 г.

Пресметнато средно на човек зареждането на хладилника излиза по 1463 лева, добавя „Телеграф”.

Разходите за жилището са на второ място за българите – по 1598 лева на домакинство и по 666 лева на човек.

На трета позиция е транспортът, за него отиват около 800 лева на домакинство и по 330 лева на човека. Разходите за здравеопазването са били съответно по около 600 и 250 лева, а за алкохол и цигари – по 489 и по около 200 лева.
 

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини