Над 11.4 млн.лева е бюджетът на община Момчилград за 2017 г.

11 478 486 лева е бюджетът на община Момчилград за 2017 година. Той беше гласуван единодушно от общинските съветници по време на заседание на местния парламент. Бюджетът за делегирани държавни дейности е 5 951 390 лева. Местните дейности и дофинансирането на държавни дейности за 2017 г. е в размер на 5 527 096 лева.

"Реален, напрегнат, но и изпълним бюджет". Това беше определението, което даде от трибуната на местния парламент кметът на Момчилград Сунай Хасан. Той поясни, че стратегическата цел е чрез провеждане на активни политики Момчилград да се превърне в модерна европейска община. Кметът очерта и приоритетите на бюджета - успешно начало на инвестиции в рамките на проекти от новия програмен период 2014-2020, инвестиции в социална и техническа инфраструктура и подобряване на условията за живот в по-малките населени места в общината. Сред приоритетите са провеждане на активна политика в областта на спорта, социално включване и подкрепа на групите в неравностойно положение.

"Близо 42 процента от първоначалния план по Бюджет 2017 са насочени към образование, здравеопазване и социални грижи", подчерта Сунай Хасан.

Една от целите, които си поставя община Момчилград за настоящото година са осигуряване на стабилност на образователните и социалните системи. Друга цел е в рамките на ограничените ресурси да се намери баланс в развитието между града и населените места на общината. Не на последно място общинското ръководство ще се стреми към ефективно управление на средствата от Европейския съюз по спечелени проекти и разработване и кандидатстване по нови проекти.

Община Момчилград ще продължи популяризирането си като туристическа дестинация, както и създаването на разнообразни и съдържателни продукти в областта на културата. Общинското ръководство ще продължи повишаването на ефективността и прозрачността на администрацията в услуга на гражданите и бизнеса, което е приоритет за целия мандат 2015-2019 г.

"За изпълнение на приходната част на бюджета за 2017 г. усилията ще бъдат насочени към събиране на текущите и просрочени общински вземания", каза кметът на Момчилград. Той допълни, че планираните разходи задоволяват основните потребности на разпоредителите с бюджети.

„От ръководителите на бюджетни звена ще се изисква да прилагат стегната политика на разходване на средствата и стриктно спазване на бюджетната дисциплина“, беше категоричен Сунай Хасан.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини