Бившата шефка на румънската ЦИК призна за €275 000 подкуп

Бившата председателка на Централната избирателна комисия в Румъния призна пред антикорупционните прокурори, че е приела подкуп в размер на 275 000 евро.

Ана Мария Петру, която беше назначена едва на 31 години на високия пост, е заявила, че по-голямата част от парите са й били дадени от фирма, с която ЦИК имала множество договори, пише днес вестник "Адевърул", цитиран от БТА.

"Признавам всички доказателства срещу мен. Не желая други доказателства в своя защита", е посочила Патру.

Тя е признала напълно обвиненията на прокурорите от Националната дирекция за борба с корупцията - три за търговия с влияние и две за пране на пари.

С част от парите Петру закупила автомобил на стойност около 75 000 евро, който регистрирала на своя братовчедка, но си взела регистрационен номер, който съдържал нейните инициали - "АМР". Освен това в автомобила били монтирани телевизионна и видео система на задните седалки, за да може синът й да ги ползва, когато пътуват от Букурещ до град Вълча, което се случвало често.

Петру подаде оставка веднага след арестуването й през ноември 2016 г. - само три седмици преди изборите в страната.

Управителката на фирмата, дала подкупа, също е направила признания и срещу нея се води друго дело. 

Миналата седмица Националната дирекция за борба с корупцията в Румъния съобщи, че само през декември миналата година 91 обвиняеми са били осъдени окончателно по дела за корупция. През 2015 г. пък на съд са били изправени пет пъти повече министри и народни представители в сравнение с 2013 г. - 1250 души, като общата сума на парите, дадени като подкупи, възлиза на 431 милиона евро.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини