Попълват служебния кабинет до сряда. Преглед на печата

Първите действия на служебния кабинет са сред водещите теми на вестниците в понеделник.

"С назначения на заместник-министри ще започне в понеделник служебният премиер Огнян Герджиков. Според информация на в. "24 часа" всички заповеди за тези постове трябва да бъдат издадени до сряда. Бързата смяна на зам.-министрите се наложи, след като досегашният премиер Бойко Борисов освободи всички, преди да предаде властта на служебния кабинет. Много от новите зам.-министри са познати, показа проучване на в. "24 часа". Много от тях са били вече заместник-министри, някои са от втория кабинет на Борисов. Вътрешният министър Пламен Узунов е избрал за заместници бивши полицаи. Самият той до 2015 г. ръководеше полицията в Пловдив. "Ще имам трима заместници и тримата, които ще предложа, са генерали", каза пред "24 часа" Узунов. Той отказа да ги назове, преди да бъдат одобрени от премиера. Сред тях вероятно ще има пловдивчанин. Възможно е министърът на правосъдието Мария Павлова да запази като заместник Вергиния Мичева-Русева, която заемаше поста и при министрите Христо Иванов и Екатерина Захариева. Другите двама ще са нови лица. Маринела Петрова ще остане зам.-министър на финансите, каквато бе и в кабинета на Борисов. На експертизата ѝ държи служебният министър Кирил Ананиев, с когото досега бяха колеги. На поста зам.-министър ще остане и Ивайло Иванов в социалното министерство. Като заместник на служебния министър Гълъб Донев във ведомството се завръща и Лазар Лазаров. Той е бил на тази позиция и при Емилия Масларова, Хасан Адемов и Ивайло Калфин. В туризма ще остане досегашната зам.-министърка Ирена Георгиева. Георги Тодоров, който бе зам.-министър на транспорта при Пламен Орешарски и Георги Близнашки, също ще се завърне на поста. В образованието остава Иван Димов, който бе заместник на Меглена Кунева. Изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Делисивков пък ще е едно от малкото нови имена Той ще е зам.-министър на енергетиката. Нов кадър ще е и футболистът Емил Костадинов като зам.-министър на спорта. Военният министър Стефан Янев пък ще избира заместници, след като се върне от Брюксел, където отива с президента Румен Радев. Шеф на кабинета му ще е досегашният комендант на МО полк. Румен Василев, който миналата седмица е пуснал рапорт за пенсиониране. За връзките с медиите пък ще отговаря бившата пиарка на ВМА Румяна Станимирова. Първо извънредно заседание ще проведат днес служебните министри..." - в. "24 часа".

"Пълен анализ на здравната система до петък обеща служебният здравен министър Илко Семерджиев пред БНР. "До следващия петък ще направим пълен анализ на здравната система. Вече работим по въпроса и разполагаме с повече вътрешна информация. Една седмица ще ни бъде достатъчна, за да дадем всички отговори на обществото, включително и за пръстовите отпечатъци", каза Семерджиев. Той заяви още, че посоката ще бъде обърната: "пациентът ще бъде в центъра на здравната система". "През следващите няколко месеца, докато съм служебен министър, ще демонстрираме, че изпълнителната власт се подчинява на закона. Ние, като екип в МС, се придържаме към това да възстановяваме справедливостта там, където е нарушена", подчерта новият служебен здравен министър. По-рано пред Нова телевизия бившият вече министър Петър Москов обясни, че с въвеждането на пръстовия отпечатък са намалели заявките на болниците за отчетена дейност с около 1 млн. лв. на ден. "Това е безплатен за хората идентификатор, болниците сами купуват необходимите технически средства. Иначе държавата трябваше да извади милиони за тях", допълни бившият министър." - в. "Сега".

Всекидневниците цитират и експремиера Иван Костов по актуални теми от България и международната политика.

"Според бившия министър-председател Иван Костов политическата система у нас не удовлетворява хората, а институциите се нуждаят от реформа. Той се обърна към прокуратурата: "Погледнете си рейтинга и вижте на какво доверие се радвате. Имате ли доверието на хората (...), след като сте се проваляли толкова пъти, след като сте безпомощни пред лицето на престъпността?". В същото време, Иван Костов е против лекомисленото провеждане на референдуми по важни въпроси. Причината? "Референдумът може да доведе тоталитарна система в България, както довежда авторитарна държава в Турция. (...) Народът, поставен в условията на пряка демокрация, когато не е наясно както трябва да избира, може да избере тоталитаризъм. След това интелигенцията ще подкрепи този избор, замаяна от общественото единство и ще се получи хитлеристка Германия и фашистка Италия. След това всичките ще извършат огромни престъпления. Това не е демокрация!". Влиянието на Русия Анализ на Иван Костов по време на предизборната кампания класира ген. Румен Радев на второ място по преповтаряне на руските пропагандни тези (след Веселин Марешки). Той даде пример с твърдението, че европейските санкции вредят еднакво на ЕС и Русия, като определи това като "груба руска манипулация". "Има санкции и контрасанкции. Санкциите, които ЕС е нанесъл, са предимно върху лица, фирми и NGO-та, които са участвали в анексията на Крим и агресията в Донбас. Това са прецизно насочени санкции", обясни Костов. Той коментира, че привържениците на "путиновото влияние" трябва да погледнат колко пари са дадени за проекти без резултат като "Бургас - Александропулис", "Южен поток" и "Белене". "Ако Русия увеличи влиянието си върху българската политическа система, каквото имаше по времето на президента Първанов, отново ще се случат тези неща - ще възкръсва този проект, ще се появи някой нов безсмислен, само и само данъкоплатците да плащат", смята Костов..." - в. "24 часа".

"Иван Костов каза, че не би инициирал "лекомислено" референдум. "Референдумът може да доведе тоталитарна система в България, както довежда авторитарна държава в Турция". "Народът, поставен в условията на пряка демокрация, когато не е наясно както трябва да избира, може да избере тоталитаризъм. След това интелигенцията ще подкрепи този избор, замаяна от общественото единство и ще се получи хитлеристка Германия и фашистка Италия. След това всичките ще извършат огромни престъпления. Това не е демокрация!", каза Иван Костов..." - в. "Дневник".

"Срещу безпомощността на либералната идеология в Европа се надигат множество вълни и това е нещо напълно естествено. По този начин бившият министър-председател Иван Костов коментира в интервю за "120 минути" на Би Ти Ви възхода на консервативните политици на Стария Континент и извън него. "Аз съм човек с консервативни възгледи и не приветствам либералната идеология особено пред лицето на нейната пълна безпомощност пред съвременните предизвикателства - пълната безпомощност пред Путин, пълната безпомощност пред нелегалните имигранти, пълната невъзможност да се защитят страните от тероризъм (...), пълната невъзможност да се отговори на въпроса за дезинтеграцията на държавите, за изчерпания им потенциал да интегрират имигранти и малцинства", заяви експремиерът. Според него тази слабост води до упадък в качеството на работната сила и упадък на благосъстоянието и нарастване на неравенството. "Как няма да има неравенство? Единият не създава нищо и е безотговорен към държавата, а другият създава всичко и носи цялата отговорност и едновременно с това трябва да е виновен, че има неравенство", допълни Костов... Според бившия министър-председател политическата система у нас не удовлетворява хората, а институциите се нуждаят от реформа. Той се обърна към прокуратурата: "Погледнете си рейтинга и вижте на какво доверие се радвате. Имате ли доверието на хората (...), след като сте се проваляли толкова пъти, след като сте безпомощни пред лицето на престъпността?". В същото време, Иван Костов обяви пред Би Ти Ви, че е против лекомисленото провеждане на референдуми по важни въпроси. Причината? "Референдумът може да доведе тоталитарна система в България, както довежда авторитарна държава в Турция. (...) Народът, поставен в условията на пряка демокрация, когато не е наясно както трябва да избира, може да избере тоталитаризъм. След това интелигенцията ще подкрепи този избор, замаяна от общественото единство и ще се получи хитлеристка Германия и фашистка Италия. След това всичките ще извършат огромни престъпления. Това не е демокрация!". Умерено за Тръмп "Тръмп не трябва да става оправдание за една слаба българска политика. Това, което прави Тръмп, очевидно извежда интереса на американците на първо място", посочи Костов. По думите му новият американски президент прилага политика на неоконсерватизъм, а мерките срещу нелегалните имигранти не са нещо невиждано: "Това са все такива неща, които, между другото, се правят и в Европа, поне от страните в Източни блок. Тази ограда ние я направихме първи, ако сте забелязали"... Иван Костов подчерта, че по-важно за България е САЩ да запазят ангажимента си към НАТО и да не дават нови основания на евроскептиците в ЕС..." - в. "Сега".

"Част от кризата в България се дължи на това, че опитът не се зачита от никой, всички тук си го измислят отново. Протестната вълна, една от последните, се обяви за най-голямата и най-великата, въпреки че не постигна нищо. Това бяха несравнимо по-малки вълни в сравнение с това, което се надигна истински и доведе до решителна и голяма промяна под натиска на истинската енергия на хората", посочи Иван Костов. Според него в последно време нито един политик не е защитил евроатлантическата кауза: "Мълчат и от дясно, мълчат и от ляво, и от центъра. Защо мълчат, защо са обзети от този страх? Как може толкова страхливи хора да отидат в политиката? (...) Не отивайте там да бъдете мъртви души, не отивайте там да сте машинки за гласуване!"..." - в. "Сега".

Подготовката за наближаващите предсрочни избори също е сред актуалните теми.

"Предложените промени в БСП, които ще бъдат разгледани на предстоящия конгрес тази седмица, срещат подкрепа на проведените досега конференции на районите организации на партията. "Над 50 общински конференции на БСП по места имаше на 27 януари, 28 януари и 29 януари. По време на заседанията имат одобрение за предлаганите от ръководството промени в партията. Подкрепя се намаляването на броя на коалиционните партньори, както и въвеждането на лимит от 12 години за народните представители. На места има и предложение най-много 8 години да е престоят на избраните от БСП в парламента", съобщиха от левицата. Оттам допълват, че добре се приема и прекият избор на председател на партията, но тече дискусия как да бъде сменян човекът на този пост - пак ли от цялата формация или от конгрес. В същото време от столичната организация на социалистите съобщиха,че най-много номинации за водачи на листи в София имат председателят Корнелия Нинова, местният лидер Калоян Паргов и доскорошният народен представител Жельо Бойчев. Следва ги професор Стефан Данаилов. Предстои да се проведат още 11 районни конференции в дните до градската конференция на БСП в София, която ще бъде на 11 февруари..." - в. "Труд".

"Нямам съмнение, че Реформаторския блок ще влезе в следващия парламент. Това обяви Даниел Вълчев от РБ пред bTV. Блокът проведе вчера първия си конгрес. Партиите в него решиха, че няма да има един лидер на коалицията. Вчера беше избран координационен съвет от 51 души, в който влезе и Вълчев. Във вторник ще бъде избрано и оперативно ръководство, което ще е от 17 души, уточни той. Поведението на лидера на ДСБ Радан Кънев, който излезе от РБ, той определи като невъзможност да надмогне собственото си его. "Вчера голяма част от хората в залата бяха от ДСБ. В Реформаторския блок от създаването му има възможност за индивидуално и групово членство", коментира още Вълчев. Относно проекта на Христо Иванов "Да, България" той каза: "Това което ни смущава е, че те не се определят като десни. В политиката има някакви принципи. Не харесвам лекотата, с която новите проекти твърдят, че ще се решат проблемите"..." - в. "Стандарт".

"Централната избирателна комисия (ЦИК) реши, че "на изборите за народни представители на 26 март 2017 г. машинно гласуване се произвежда в 500 избирателни секции" в цялата страна. Решението е взето на заседанието на ЦИК в петък, въпреки че в Изборния кодекс пише, че "в избирателната секция избирателят може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с бюлетина за машинно гласуване". Миналата 2016 г. трябваше да е последната, в която се гласуваше експериментално само в 500 секции. Говорителите на ЦИК не вдигаха днес телефоните си, за да обяснят мотивите за публикуваното вчера (27 януари) решение. Според неофициална информация в ЦИК са стигнали до извода, че не е възможно в такъв кратък срок да се осигурят машини за всички над 12 400 секции. От "Нова Република" вече подадоха жалба срещу решението във Върховния административен съд (ВАС). Според основателите на "надпартийната платформа" Трайчо Трайков, Радан Кънев, Петър Славов и Мартин Димитров ЦИК си е позволила да пренапише Изборния кодекс и така застрашава провеждането на честни избори за ново Народно събрание. "Това нарушение на закона позволява изборните измами да продължават. Машините са гаранция, че резултатите ще бъдат отчитани коректно. Този произвол застрашава честното провеждане на изборите. Затова решението на ЦИК трябва да бъде отменено и законът да бъде изпълнен", коментира Петър Славов..." - в. "Дневник".

Опасността то фермерски блокади по границата с Гърция също е сред темите на всекидневниците.

"Гръцките фермери продължават да протестират и най-вероятно отново ще се опитат да блокират границата при ГКПП "Кулата - Промахон". Традиционният протест на земеделските производители в Северна Гърция започна на 23 януари. Тe отново изкараха тракторите си на пътя и затвориха магистралата от Серес към Солун. Полицията и жандармерията в Гърция бяха мобилизирани, за да не се допусне блокада на границата... Още преди началото на протестите в южната ни съседка български превозвачи заплашиха с контрапротест, ако границата между двете държави отново бъде затворена." - в. "Сега".

"Гръцките власти ще положат максимални усилия, за да спрат евентуално затваряне на българо-гръцката граница от страна на протестиращите фермери. Това е уверил премиерът на Гърция Алексис Ципрас бившия ни премиер Бойко Борисов. Двамата са разговаряли по телефона преди дни, като целта на разговора е била Борисов да се запознае с опаснността от нова блокада, научи "Стандарт" от свои източници. Борисов е призовал Ципрас гръцките власти да се намесят и да позволяват този незаконен протест на границата ни. Той го е помолил още да положи усилия да не се стига до нова блокада, от която страда нашата държава. Гръцкият премиер е поел ангажимента и е обещал да положи максимални усилия, разкриха още източниците ни. Той обаче е обяснил на Борисов, че начинът за потушаване на напрежението не е струпването на сили на границата, тъй като в този случай фермерите могат да затворят пътя километри преди границата. Борисов е обяснил на Ципрас от своя страна, че в България също превозвачите са готови да отговорят с контраблокада. Това не е бил първият контакт на кабинета "Борисов 2" с гръцките власти по отношение на опасността от поредна блокада на българо-гръцката граница. Дни преди този разговор вече бившите министър на транспорта Ивайло Московски, силов министър Румяна Бъчварова и външен министър Даниел Митов са изпратили писма до своите гръцки колеги, научи още "Стандарт". В тях те са призовали да не се допуска затваряне на границата ни..." - в. "Стандарт".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини