Николай Павлов е третият енергиен министър от Хасково

Изкарал е “Булгаргаз” от минус 50 млн. лв. на печалба от 40 млн.

Хасково става като Правец, реагирал кореняк хасковец, след като разбрал, че служебен министър на енергетиката в кабинета на Румен Радев става Николай Павлов. Павлов е третият министър на енергетиката от този град. Първи бе Делян Добрев, замени го служебният Асен Христов, а сега е Николай Павлов. Нещо повече - и тримата са завършили езиковата гимназия в града.

Да напомним, че от Хасково е президентът Радев, шефът на агенцията за инвестициите Стамен Янев, както и шефът на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов.

Всъщност Николай Павлов и Петьо Иванов са доведени в енергетиката от Делян Добрев, когато оглави енергетиката след Трайчо Трайков в първия кабинет на Борисов. И двамата са финансисти, първо са били в НЕК, Николай Павлов е бил финансов директор, а Петьо Иванов - главен счетоводител, тоест - негов подчинен. След това нещата се обръщат - Иванов поема “Булгаргаз”, а Павлов е финансов директор.

Преди година, след освобождаването на Жаклен Коен от поста му на директор на Българския енергиен холдинг, енергийният министър Теменужка Петкова назначава за шеф на държавната енергетика Петьо Иванов, а за шеф на “Булгаргаз” - Николай Павлов.

Сега нещата пак се обръщат - Павлов е министър, а шефът на БЕХ му е подчинен.

Познати на новия министър казват, че Павлов е получил обаждане от кабинета на Радев и покана да заеме поста в енергетиката. Потърсил е съвет. В избора му дори опоненти на Радев виждат добър ход на президента.

Какво ще му кажете - попитахме Петьо Иванов. Ще му кажа: “Умната”, отвърна шефът на държавната енергетика. Иванов е доволен, че има приемственост и преходът ще мине без сътресения. Обикновено, когато има такива смени, хората спират да работят. Нашият сектор не би трябвало да изпада в безвремие, казва той. Енергийният шеф описва съгражданина си като премерен и консенсусен, което за длъжността е необходимост. И други източници от енергетиката и от парламента казват, че е умен и уравновесен, със стратегическо мислене. И си гони целите, допълват негови колеги.

Преди да влезе в енергетиката като финансист, е работил в банки. Иванов не очаква новият министър за месеците, които му предстоят в енергийното министерство, да прави революционни промени, а да гарантира, че системата ще е стабилна. Каквато е и сега, казва Иванов, въпреки писмото на ЕСО до министърката и скандалите с БСП.

Служебният министър на енергетиката поема поста от Теменужка Петкова в най-студения ден по прогноза. Не очакваме пиково потребление, казва Иванов. Прогнозира за първата седмица на министъра спад на потреблението на ток, да има излишък и да бъдат спрени централите, които са студен резерв и сега са активирани. Шефът на БЕХ казва, че с опита, който има, ще може да дава съвети.

Как ще се справи в тази зима с тока шеф на газова компания? О, не забравяйте, че той е бил и в НЕК, припомнят в енергетиката. Големият плюс на Павлов и доказателство за финансовата му компетентност е, че е стабилизирал едно грохнало дружество - “Булгаргаз”

Погледнете финансовите отчети за 2014, 2015 и 2016 г., казват експерти в енергетиката. През 2014 г. компанията е на минус 50 млн. лв., сега е на 40 млн. лв. печалба. 170 млн. лв. плати на НАП, останаха 11 млн. лихви. Накара топлофикациите да си платят дълговете към “Булгаргаз”, от 300 млн. лв. сега са 70 млн. лв. Павлов не е обвързан с партии, добър експерт е, дори много добър, казват хора, които го познават.

Съпругата му също е от Хасково, шеф е в “Майкрософт”. Имат едно момче, което е в първи клас
 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини