Гълъб Донев - още един военен, но със социална кариера

Като заместник на Калфин измисли еднодневните трудови договори.

Социалният министър в служебното правителство Гълъб Донев е поредният човек с военна кариера в управлението на президента Румен Радев. Донев е възпитаник на същото военно училище като държавния глава - военновъздушното “Георги Бенковски” в Долна Митрополия. Но не е пилот на самолет.

Донев и Радев се разминават за малко във военното училище. Разликата им е 4 години, точно колкото продължава обучението. Радев е роден през 1963 г., Гълъб Донев - на 28 февруари 1967 г. След военното си образование обаче продължава да учи и в цивилни университети. Има магистърска степен по финанси от УНСС и е магистър по право от Русенския университет “Ангел Кънчев”.

Донев е роден в София и е завършил 35-а руска езикова гимназия в столицата.

За всички, които го познават Донев е един от най-дискретните хора на света. За личния му живот се знае, че има съпруга, зъболекарка, и вече поотраснало дете. С по-близки хора Донев се шегува, че жена му го издържа, тъй като в социалната сфера заплатите са ниски.

Въпреки че е с военно образование, почти цялата кариера на Гълъб Донев минава в социалното министерство. Работил е и в Министерството на отбраната, но от 2001 г. започва работа в социалното ведомство. Работил е в Националния осигурителен институт, временно е бил и директор на Националния институт за помирение и арбитраж. От 2001 до 2007 г. е директор на дирекция “Условия на труд и управление при кризи” в министерството.

При мандата на тройната коалиция, когато социален министър е Емилия Масларова, Донев за малко изпълнява и длъжността на главен секретар на ведомството. Заради заемането на тази длъжност често пъти за Гълъб Донев се твърди, че е назначение на Масларова.

През 2007 г. пък оглавява Главната инспекция по труда. Именно той е човекът, който въвежда интегрираните проверки на трудовите инспектори. Дотогава те правят инспекциите само по определени специалности и работни места.

През 2009 г. при първото правителство на Бойко Борисов Донев е освободен от трудовата инспекция. Тогавашният социален министър Тотю Младенов обяснява, че ГИТ е занемарила инспекции над работодателите.

Донев пък е назначен за зам.-председател на Държавна агенция “Държавен резерв и военновременни запаси”. Остава там до 2014 г., когато като социален министър Хасан Адемов го връща в социалното министерство като държавен служител. Още същата година става и зам.-министър на труда и социалната политика, но вече във втория кабинет на Бойко Борисов, когато социален министър става Ивайло Калфин.

Остава на поста до лятото на 2016 г., когато Калфин подава оставка. През 2015 г. пък Донев измисли еднодневните трудови договори. Те са за наемане на работна ръка в земеделието и бързо станаха популярни сред агробизнеса.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини