Служебният здравен министър готви големи промени

С министър Петър Москов имаме философски различия, които предполагат задължително промени в политиката на здравното министерството, обяви днес служебният министър на здравеопазването Илко Семерджиев при предаването на властта. 

Двамата разговаряха близо час на четири очи. 

Семерджиев подчерта, че екипът му влиза в министерството още утре и обеща в рамките на следващите дни да се запознае с документацията. 

Той беше категоричен, че всичко добро ще бъде запазено и надградено, а всички грешки ще бъдат отстранени. 

"Със сигурност ще намерим грешки, ние с министър Москов изповядваме различни философии за здравеопазването, така че това ще се случи. Но това не може да бъде пречка да си комуникираме и да работим в полза на здравеопазването и най-вече на това пациентите да се чувстват сигурни", коментира служебният министър.

Илко Семерджиев уточни, че сред планираните промени е връщане на принципа пациентът да има право да избира къде да се лекува, а парите от Здравната каса да го следват, което противоречи на идеята на Москов, независимо от Националната здравна карта. 

По думите му ще има връщане и към договорните отношения между лекарите и Здравната каса. Именно това са два от принципите в здравната реформа на Москов, които бяха критикувани от Семерджиев преди да стане министър. 

"Договорният процес между Лекарския съюз и Касата е ключов. Във всяка една демократична държава интересите се балансират с договори", посочи Семерджиев и допълни, че държавата има място в здравеопазването, но само в общественото здравеопазване. 

Москов побърза да отбележи, че двамата наистина имат различия във философията, така че промените в сектора ще се дължат на това.

"Различия във философията имаме, тя е ясна, това не е грешка, а разлика във философията и новият екип ще действа спрямо философията, с която влиза в министерството", коментира Москов. Той допълни, че двамата са провели хубав разговор, в който е информирал Семерджиев за текущата работа на ведомството.

"Желая успех, защото всеки един успех в здравеопазването е успех, един от основните успехи за държавата, при другите министерства може да не е така, но добрата работа тук касае всеки един български гражданин", каза Москов. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини