Музикаутор към БНР: Ние създаваме, вие рушите

"Ние създаваме, а те рушат" - с това изречение председателят на Музикаутор Ясен Козев се опита да синтезира ситуацията и спора между Сдружението за колективно управление на авторски права и Българското национално радио. Неуредица в договорните отношения между Музикаутор и БНР в момента принуждава националното радио да излъчва музика само извън репертоара на Сдружението. 

На пресконференция днес в сградата на Музикаутор част от ръководството на Сдружението изнесе множество данни за нарушения, направени от управата на БНР от началото на спора между двете страни. В прицела на Музикаутор попадна и Министерството на културата и в частност директора на дирекция "Авторско право" Георги Дамянов. 

Редом до ръководството на Музикаутор, представено от изп. директор Иван Димитров, председателя Ясен Козев, и зам.-председателя Стоян Михалев, застанаха популярните лица от българската поп музика Рут Колева, Влади Ампов - Графа, Васо Гюров, Вики от Мастило и други. 

Събитието започна с обявяването на новината, че съдебният иск на БНР към Музикаутор е отхвърлен от съда. "Правото започна да работи в наша полза", каза Иван Димитров и попита риторично "Защо БНР не съобщи за отказа?". 

От началото на спора до днес, Музикаутор са засекли множество нарушения при излъчването на музика от страна на БНР. Над 100 сигнала са изпратени до СЕМ за нарушения.

Последното предложение, което Музикаутор отправи към БНР е медията да заплати 760 хил. лева за тази година, което е около 1.8% от субсидията. До сега радиото плащаше 1% от субсидията си за авторски права. 

На въпрос от страна на OFFNews за това каква ще бъде следващата стъпка на Музикаутор за решаване на спора и ще има ли изобщо такава, Иван Димитров посочи, че всичко от тяхна страна е изпълнено. Пратена е покана за среща с Обществения съвет на радиото, пратена е и тарифата. За Сдружението БНР е страната, която блокира преговорния процес. 

На пресконференцията бе изнесена и любопитна подробност, че разходите на БНР за канцеларски материали са с 50 хил. лева повече отколкото Радиото плаща за авторски права и сродни права. 

Проблемът с Министерството на културата 

В спора между Музикаутор и БНР Министерството на културата не осъществява функциите си по закон, а го дописа фриволно, като сложи една несъществуваща процедура и срокове относно утвърждаване на тарифите за частните радиостанции, твърдят от Музикаутор. 

Според Сдружението обстоятелства от последните дни доказаха пристрастия и превишаване на служебните правомощия от страна на директора дирекция „Авторско право и сродните му права“ в МК Георги Дамянов, в чийто ресор е отговорността за спазване на процедурата по закона.

На 20 януари 2017 г. на сайта на МК е публикувана позиция от името на министерството, която е в разрез с принципите за изявления на държавен орган. Сезиран от Музикаутор, политическият кабинет се дистанцира от тази позиция.

"Абсурдно е, когато дирекцията има своя политика за авторските права, от която ресорният министър и заместник-министър се разграничават", е мнението на Музикаутор. 

На събитието бе представена и декларация на творци и автори в подкрепа на Сдружението в абсурдния спор. Подписите си под текста са поставили някои от известните лица на родната музика като: Асен Драгнев, Белослава Йонова, Борис Чакъров, Васил Гюров, Велизар Соколов, Виктор Стоянов, Виктория Терзийска, Димитър Кърнев, Емил Димитров - син, Ивайло Крайчовски, Иван Лечев, Кирил Маричков, Костадин Георгиев, Любомир Киров, Красимир Куртев, Милена Славова, Митко Щерев, Николай Балабанов, Орлин Павлов, Светослав Битраков, Свилен Ноев, Стефан Вълдобрев, Тончо Русев и др. 

Общо 178 творци и автори са се подписали в подкрепа на Музикаутор. 

Но за съжаление на слушателите, авторите и всички извън кръга на ръководствата на Музикаутор и БНР, до решение явно скоро няма да се стигне. Срещите и преговорите между двете страни са сякаш замразени, а желанието за надделяване в спора и на двете страни пречи на това да се вземе правилното решение в сегашната ситуация. 

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини