Магьосникът влезе в лабораторията - още от разсекретените документи на ЦРУ

Фразата "Магьосникът влезе в лабораторията" звучи като начало на шега. Но това всъщност е заглавието на някога поверителен документ, който наскоро бе пуснат онлайн от ЦРУ като част от нова инициатива за споделяне за първи път в интернет на около 930 000 разсекретени досиета - повече от 12 милиона страници, пише LiveScience.

Тази колекция от разсекретени исторически документи представлява база данни, известна като CIA Records Search Tool (CREST), система, инсталирана през 2000 г. в Националнaта администрация за архивните записи (National Archives Records Administration - NARA) в Мериленд. Досега свободният достъп бе формален - само чрез 4 компютъра в зданието на филиала на Националния архив, който се открит за обществеността само от 9:00 до 17:00. 

Сега всеки може да търси и чете от базата данни, според изявление, публикувано на 17 януари от ЦРУ.

Архивите са на свободен достъп съгласно Freedom of Information Act (FOIA) - закон, който предвижда всеки да има право да поиска достъп до информация от всяка федерална правителствена агенция - и те в момента са на разположение, могат да се видят и изтеглят от интернет страницата на ЦРУ.

CREST съдържа архивирани документи, събирани от 40-те години на миналия век. Материалите се разсекретяват, когато станат на 25 години и повече. CREST е най-големият файлов архив, който ЦРУ е пускал до момента. Информацията обхваща широк кръг от теми - от общи записи на ЦРУ от Студената война до сателитни снимки и инструкции за изработване на невидимо мастило.

Освен достъпът до цялата база данни ЦРУ издава няколко тематични колекции документи: за тунела в Берлин, обзори на научните изследвания на съветските учени, правила на шпионския тайнопис, проект Stargate (експерименти с екстрансенси) фотографии на шпионски спътници и други интересни обекти.

Тайнопис

Колекцията "Тайнопис" (Secret Writing) на CREST е истинска съкровищница с инструкции за изпращане и четене на секретни ръкописни съобщения. Един документ описва рецепта за мастило от "разтвор на нитрат на сода и нишесте във вода", което  "може да се нанася например на кърпи или колосани яки, колосани ризи или нещо друго колосано".

Други възможности за тайнопис включват "лимонов сок или железен сулфат", като мастилото се изработва "за предпочитане с калиев фероцианит".

Друг документ съдържа 12 методи за отваряне на запечатан плик и откриване на химически следи върху хартията.

Проектът Stargate

Може би една от най-интересните категории на архива CREST е "Stargate", проект, активен от 1978 до 1995 г. "Старгейт" е компилация на доклади за психични сили, използвани зад Желязната завеса и изследване дали такива съмнителни таланти могат да бъдат разработени и използвани от правителството на САЩ.

В документа от 1969 година "Магьосникът влезе в лабораторията" ('Magician' Walks Into the Laboratory) руски строителен инженер споделя серия от истории за местен медиум, който уж имал "чудотворни" ръце, с които можел да лекува хора.

Документ от 1973 г. описва серия от експерименти, проведени с израелеца Ури Гелър, предполагаем медиум, който твърди, че може да чете мисли и да манипулира обекти с мисълта си. Повече от осем дни Гелър е оставен в изолирани помещения и натоварен с изготвянето на рисунки, отразяващи други рисунки, за които не знае нищо. Въз основа на тези експерименти, наблюдаващите изследователи заключават, че "той е доказал паранормалните си способности по убедителен и недвусмислен начин".

В този експеримент Гелър в една стая е трябвало да възпроизведе рисунка на Слънчевата система (вляво), изготвена в друга стая. В отговор Гелър пропуска линията на орбитата, но изглежда, че все пак има много сходства с целевата схема.

Проектът Stargate е прекратен през 1995 г. след доклад на ЦРУ със заключението, че никога не е бил полезен в някоя разузнавателна операция.

"Информацията, предоставена от програмата е неясна, включени са неуместни и погрешни данни, а е имало причина да се подозира, че ръководителите на проекта са променяли докладите, така че да се вместят в предварителните нагласи", според доклад на учените Майкъл Мъмфорд (Michael D. Mumford), Андрю Роуз (Andrew M. Rose) и Дейвид Гослин (David A. Goslin).

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини