Маргарита Попова: Чакат ни тежки времена, стига агресия

Ние с президента влязохме заедно на 22 ануари 2012 г. като екип и излизаме заедно като екип на 22 януари тази година, каза вицепрезидентът Маргарита Попова.

Тя участва в пресконференцията с президента Росен Плевнелиев по повод края на мандата им. Маргарита Попова благодари на екипа, като посочи, че са работили "с очи за България", което е било лайтмотивът в цялостната им дейност в петгодишния мандат.

Вицепрезидентът Попова постави проблема за разделението в обществото. Тя коментира и че има проблеми със стабилността на политическата система, които по думите й се дължат на насажданата всекидневно омраза и агресия в обществото. 

Попова посочи, че днес е ден, в който всички поглеждат към президентската институция, към президентския им мандат.

„Заявявам нещо, което трябва да бъде изходна позиция, заявена от моя страна. Ние с президента влязохме заедно на 22 януари 2014 г. и излизаме заедно като екип на 22 януари тази година“, заяви Попова, цитирана от "Фокус" по повод петата година от встъпването й в длъжност.

Чакат ни тежки времена, които няма как да преодолеем с разделения, омраза и агресия, каза вицепрезидентът. 
„Всеки срещу всеки, група срещу група, структура срещу структура. Доникъде няма да стигнем", коментира Попова.

„Нас ни очакват избори, нова президентска администрация, която да работи в сговор с тази, която ще заварят, ново служебно правителство и нов редовен кабинет. За това анализът със здраво стъпили крака на земята днес е повече от необходим. Може би най-важното послание, за хората, които ще дойдат след нас, което ще оставим на следващия екип е разделението в обществото, това е първият проблем и въпрос, който мъчи народът ни вече години наред. Съпровождаше ни в почти целия мандат", каза още тя. 

По думите й разединението означава поредица от тежки конфликти, противопоставяния, нараняване душата на хората и безсмислени пречки да управляват собствения си живот.

„Не може да се стигне далеч, не могат да се решават национални задачи, ако не предотвратим точно това. Даваме ли си сметка всички ние и вие журналистите също - защо е това разделение, кой подклажда тази омраза, нужна ли ни е, колко ни струва това. Много е важно да разберем колко ни струва това и кои са вдъхновителите, това нашенска работа ли е или не съвсем“, поясни тя. 

Попова допълни, че когато сме разделени в различни групи и групировки, личната отговорност се размива, а справедливостта умира.

„На първо място много благодарности, топли, към малкия екип, с който работихме в тези 5 години и работихме с очи за България. Всички колеги знаеха, че нашите теми са разположени в руслото между закона и словото", заяви Маргарита Попова. По думите й всички са работили просветено и вдъхновено.

„Научихме се заедно да наблюдаваме фактите и събитията и да ги анализираме през призмата на нашата институция, институцията президент и се научихме, че всяко емоционално или инстинктивно преживяване на различни факти, събития и слухове води до тежки разстройства на личността и разстройва културата в обществото. Надявам се следващата президентска администрация да работи с очи за България“, коментира още тя.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини