Доналд Тръмп ще влезе в Белия дом с ниска популярност

Доналд Тръмп ще встъпи в длъжност като президент на САЩ със значително по-ниска популярност от Барак Обама в началото на първия му мандат.

Това показва проучване на общественото мнение, проведено от института "Галъп". Цитират го ТАСС и БТА.

40 процента от анкетираните 1032 американци, оценяват положително дейността на Тръмп, а 55 на сто - отрицателно.

Рейтингът на Тръмп преди началото на мандата му е близо два пъти по-нисък в сравнение с този на неговия предшественик в аналогичния момент.

През януари 2009 г. цели 78 процента от участниците в допитване на "Галъп" са имали положително мнение за Обама, а само 18 на сто - отрицателно.

Джордж Буш-младши встъпи в длъжност като президент на САЩ през 2001 г. с рейтинг от 62 процента, а Бил Клинтън през 1993 г. - с 66 на сто одобрение.

Обама напуска президентството с рейтинг 58 процента

Президентът на САЩ Барак Обама ще напусне в петък Белия дом с рейтинг от 58 на сто, показва проучването на "Галъп".

Той остава с 4 процента под летвата, вдигната (за край на мандат) през 1993 г. от президента Джордж Буш-старши.

Бил Клинтън напусна през 2001 г. Белия дом с 57 на сто одобрение, а Джордж Буш-младши през 2009 г. - с рейтинг от само 40 процента.

Обама бе на върха на своята популярност в самото начало на първия си мандат, 69 на сто. След известен спад, рейтингът му се увеличи до 62 процента след президентските избори през ноември, преди да се понижи леко.

Любопитно е, че той отстъпва по популярност на собствената си съпруга. Първата дама Мишел Обама се радва на одобрението на 68 процента от американците - колкото и при влизането си в Белия дом през януари 2009 г.

Гражданите на САЩ са топло настроени и към вицепрезидента Джо Байдън, който се оттегля от поста при одобрение от 61 на сто.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини