43% от самоубийствата са заради семейни проблеми

43% от причините за самоубийства в България се дължат на конфликти в семействата. Това обявиха от Националния център за обществено здраве и анализи.

Депресията е едно от най-честите психични разстройства у нас, посочи д-р Захари Зарков - началник на отдел "Психично здраве" в Националния център за обществено здраве и анализи пред БНР. 

Намаляването на опитите за самоубийства в България с 10% е основната цел на проект “Подобрени услуги за психично здраве” на НЦОЗА, подкрепен от Норвежкия финансов механизъм и Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

"Психичните разстройства, депресиите и тревожните разстройства са на второ място по причини за опити за самоубийства. Статистиката показва, че две седмици преди човек да сложи край на живота си, търси помощ. 

Ние имаме научни данни. По повод симптоми на тревожност и депресия хората търсят личните лекари. В тази посока са насочени усилията на този проект - покачване чувствителността на личните лекари по темите депресията и тревожността, се намаляват опитите за самоубийство.", 
каза д-р Зарков пред БНР.

Средно 8 опита за самоубийство се извършват на ден у нас, а всеки десети опит е успешен. Най-често опитват да се самоубият безработните, следвани от пенсионерите и работещите.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини