Младежи извършват всяко второ престъпление

Всяко второ престъпление се извършва от младеж, а всяко пето от дете. Това сочи статистиката на МВР, цитирана от "Монитор".

Според данните 47,1 процента от всички криминални прояви са извършени от лица, които са малко над 18 години. Това ще рече, че само за месец младежите попадат под ударите на закона поне 4 хил. пъти, тъй като последните отчети на полицията показват, че за октомври са регистрирани близо 8500 престъпления.

Друг сериозен дял се пада на децата. Почти 20 процента от престъпленията са извършени от тях. По-малко са малолетните бандити. Непълнолетните, които са до 18-годишна възраст, обаче пълнят полицейските бюлетини ежедневно. От МВР дори отчитат скок на този тип престъпност с няколко процента в последните месеци. Най-често се касае за кражби, грабежи и разпространение на дрога.

Има обаче и такива, които са регистрирани за насилие и убийства.

По-стари данни показват, че голяма част от престъпленията в страната се извършват от хора, родени след 1980-а година. Основен проблем обаче са хлапетата. Всяко трето дете, което е извършило нещо нередно, задължително рецидивира, като продължава да прави нови престъпления. Най-вече това са телефонни измами, джебчийски кражби и противообществени прояви.

Според доклад на МВР, който касае анализ на криминогенната обстановка в страната, това основно се дължи на липсата на възпитание и отсъствието от училище. Поради тази причина от силовото ведомство са изготвили стратегия и са възложили на различните министерства задачи, като всяка една от тях си има срок. До края на 2018 година Министерството на образованието трябва да изготви списък на всички деца, отпаднали от училище.

Смята се, че голяма част от тях стават престъпници.

Освен това е възложено МОН да ги реинтегрира обратно или иначе казано да ги върне в клас. Данни от последния мониторингов доклад за 2016 година показват, че годишно от образователната система отпадат 14 хил. деца. Той е изготвен от инициативата „България 2030“. Голяма част излизат от класната стая заради системни отсъствия – около 1400, липса на пари или семейни проблеми. Последните са около 2300. Други, които също не са малко, спират да посещават часовете заради ранна сватба. Слабият успех за миналата година е принудил 71 деца да излязат за постоянно от класната стая.

Освен МОН спортното министерство също е нагърбено със задачата да подсигури занимания на учениците, когато приключат часовете си. Според изготвената стратегия за превенцията на престъпността именно свободното време е един от факторите децата да тръгнат по грешния път.

МВР пък от своя страна ще провежда ежедневни акции около училищата, за да следи за употребата и продажбата на дрога. След като системите за видеонаблюдение на общината в София и тази на МВР бяха свързани, само на ден камерите покрай училищата записвали по 4 диска с информация, които се изпращали в полицията. На видеата се виждали съмнителните лица, които обикалят около училищата и търгуват с наркотици.

Източник: http://www.dnes.bg

Коментари в сайта

Последни новини