Китай влага €350 млрд. във възобновяема енергия до 2020-а

Китай ще инвестира 2.5 трилиона юана (близо 350 милиарда евро) във възобновяема енергия до 2020 година, съобщи в. "Гардиън", цитиран от факти.бг.

По този начин най-големият потребител на енергия в света ще продължи да заменя използването на въглищата с по-чистите възстановяеми енергийни източници (ВЕИ).

Подобен ход ще отвори повече от 13 милиона работни места в енергийния сектор, твърдят в свой документ от китайската Националната енергийна администрация.

По прогнози на същата организация, инсталираните до 2020-а вятърни, слънчеви, водни и атомни електроцентрали ще осигурят почти половината електричество в най-многолюдната страна в света.

Китай и досега увеличава с впечатляващи темпове мощностите от ВЕИ.

Ройтерс коментира обаче, че все още не е ясно кaк тoчнo щe се финaнcиpa идeятa, защото вcякa гoдинa щe ca нeoбxoдими oкoлo €70 млрд., за да може да се намали зависимостта на страната от въглищата.

През последните месеци се забелязва забавяне в китайската икономика.

От разпространения документ става ясно, че сред приоритетните сектори са хидроенергетиката, където до 2020 г. се планира общите мощности на ВЕЦ да бъдат увеличени до 380 000 мегавата.

В същото време се планира вятърните паркове да увеличат своята мощност до 210 000 мегавата, а слънчевите централи - до 110 000 мегавата.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини