Депутат от ДПС: Държавата създава казусите с малолетните родилки

Точно това не е традицията, но това е проблемът. Това създава държавата. Тези млади хора, които живеят в капсулирана общност. Именно това създава предпоставки за подобни случаи. Така депутатът от ДПС Илия Илиев коментира случая с 13-годишната родилка от Сливен, която стана майка на първото бебе за 2017 година - Динко.

Според него "тези хора рано или късно ще излязат на улицата и ще поискат своите права. Голяма част от ромската общност е изоставена от грижата на държавата. Държавата ги създава тези гета", обясни Илиев пред Нова телевизия.

Припомняме, че по време на обсъждане на промените в Закона за надбавките през 2015 година, същият този Илиев (бел. ред. - председател на партия "Дром") заяви: "Вижте в дискотеките какво правят 15-16 годишните, с какви бюстове са – природата решава кое е дете и кое жена."

След изписването на малкия Динко и прибирането им вкъщи ще бъде оказана помощ и подкрепа на майката. Условията, в които ще живее детето са добри, то се очаква с радост, обясни за bTV социалният работник Радостина Манчева. Тя уточни, че за последното тримесечие лекарите в областта са сигнализирали за 55 непълнолетни бременни.

"Не е по нашите сили за 55 сигнала да извършим проучване в съответния срок. Подаваме сигнали, че малолетната или непълнолетната съжителства и прокуратурата е тази, която предприема необходимите действия. В повечето случаи се отказва досъдебно производство с мотивите, че това е традиция в ромската общност. Има случаи на осъдени на пробация и парична глоба."

В Сливен това се случва често, но в последно време се наблюдава тенденция на покачване на възрастта на непълнолетните родилки и се покачва възрастта за раждане на второ дете. Изключение са малолетните, които раждат, допълни още Радостина Манчева. По думите ѝ двете семейства подкрепят родителите: "Те го приемат за нормално, при тях това наистина е традиция".

От своя страна бабата и дядото на малкия Динко очакват подаръци за бебето. Желанията са от бебешко креватче до апартамент. Семейството живее в две стаи, отделили са едната за младите родители. Имат още един син, който е ученик. Бащата на бебето не съжалява за случилото се. Казва, че има кой да се грижи за детето. Още не е решил дали ще продължи да учи.

Съгласно промените в Закона за семейните помощи за деца от началото на 2016 г. родителите на младите вече няма да получават детски надбавки. 13-годишната майка ще взема детските за за Динко като ваучери.

 

Източник: http://www.actualno.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ди
    диджей грасхопърс
    3 0
    12:33, 3 яну 2017
    Държавата оставила ромите в гета казва тоя ****** Илиев Е като ги е оставил в гета да не би да ги Ръчка да се КЛЕЦАТ и раждат като МАГАРЕТА
Последни новини