Росен Плевнелиев: Трябва да продължим да пишем историята

Трябва да продължим да пишем историята на силна България в силен Европейски съюз. Да стартираме нови проекти за интеграция, да гледаме напред, а не назад.

Това каза президентът Росен Плевнелиев в новогодишното си обръщение по повод на настъпващата 2017 година.

По думите на държавния глава копнежът по минало величие или желанието за силната ръка на лидер, който ще ни донесе просперитет, не са решение. Решението е в силните институции, които гарантират справедливост и правила за всички.

Решението е в съзнателните усилия на всеки един от нас да подобрява и надгражда, а не да разваля. Без усилие и посветен труд от всеки, без любов и уважение към ближния, без върховенство на правото националният идеал "за чиста и свята Република" няма как да бъде постигнат, заяви президентът.

Той припомни, че на 1 януари 2017 г. ще отбележим десет години от присъединяването на България към Европейския съюз - "едно безспорно историческо постижение по пътя на осъществяването на националния идеал, дефиниран от Апостола на свободата "Да бъдем равни с другите европейски народи".

Благодарение на европейската солидарност България се модернизира и променя за добро. Никога досега българите не са били толкова свободни и интегрирани с демократична Европа, отбеляза Росен Плевнелиев и добави, че днес България е надежден съюзник в НАТО, доверен партньор в Европейския съюз, добър съсед и приятел с всички в региона, като изброи и събития, свързани с външната ни политика и с Балканите.

Затова, по думите на държавния глава, всеки, който тръгне да изолира България в тяснонационалните граници и работи за слаб и разделен Европейски съюз или позиционира България като нестабилен, пасивен и проблемен член в периферията на Съюза, не работи за постигането на националния идеал.

В светлината на Коледните и новогодишните празници президентът пожела топлината на домашния уют и обичта на близките да ни изпълнят с вяра да вървим напред с отворени сърца и чувство за житейска мисия.

Да възродим и укрепим любовта в душите си и съхраним желанието си за справедливост. Нека не пестим усилия за мир между хората и в страдащия от конфликти и неправда днешен свят. 

Да загърбим езика на омразата и да дадем път на разбирателството, което да се превърне в здрав мост между децата ни, за да живеят в хармония.

Като добри и отговорни хора искаме в нашето общество състраданието, съчувствието, вярата в доброто да се множат. Случилото се след трагедията в Хитрино, когато мнозина сънародници приеха чуждото страдание като свое, ни изпълва с увереност, че сме на прав път и че около нас има много достойни примери за подражание и вдъхновение, каза президентът Росен Плевнелиев и пожела Новата година да донесе на всички българи, където и да са те по света, здраве, мир, надежда и благоденствие. 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини