Цветанов: Борисов отказа да бъде премиер, за да няма спекулации

Премиерът бил в течение на преговорите, предложил Екатерина Захариева, Зорница Русинова, Теменужка Петкова да останат и в правителството на реформаторите

"Отиваме на предсрочни избори, направихме откровени и задълбочени разговори, на тях присъства и Борисов, след което бях оторизиран от него да ги продължа. Самият факт, че водя тези разговори говори, че не трябва да се допускат повече грешки. Борисов отказа да бъде премиер, за да няма спекулации", заяви Цветан Цветанов пред bTV.

Различията с които започнахме съм понеделник бяха почти изчистени, мястото където се разминахме най-диаметрално бяха пенсиите. Това за което говорихме и с Горанов е да се увеличи пенсията с около 12-13 процента. Патриотичния фронт заявиха, че ще разгледат тази възможност, те предложиха да има 200 лв. минимална пенсия с повишаване", допълни още Цветанов за разговорите с Реформаторския блок и Патриотичния фронт.

"Водехме много сериозни разговори, в които участваше и Борисов. Промяната на пенсионния модел е част от тези преговори, но просто не сме на едно мнение", допълни той.

Цветанов разкри, че Горанов през цялото време е бил на мнение, че не трябва да се пипа пенсионната система, но въпреки това са били направени компромиси. "В понеделник бяхме съгласни дори да предоставим някой от министрите на ГЕРБ, защото на парламентарно ниво имаме мнозинство", заяви Цветанов. Той разкри, че сред имената са били Екатерина Захариева, Зорница Русинова, Теменужка Петкова, които да останат в един евентеуален кабинет и всичко това по предложение на премиера в оставка Бойко Борисов. Цветанов подчерта, че през цялото време на преговорите е бил в телефонна връзка с министър-председателят, като опроверга слуховете, че самостоятелно е решавал каква позиция да вземе ГЕРБ. "Между мен и Борисов няма разминаване, работим в абсолютен тандем", заяви категорично Цветанов.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ заяви, че имената които са се спрягали за евентуален премиер на България са били Румен Христов, Найден Зеленогорски и Петър Москов, но лично Цветанов би застанал зад зам.-председателят на СДС.

Цветанов допълни, че най-добрият вариант за държавата е правителството на Борисов да остане до 22-ри януари, тъй, като държавната администрация ще спре работа поне за 3 месеца.

"Държавата показа, че е с протегната ръка за тези проблеми, още на първото заседание на МС бяха отпуснати 10 млн. дарителската кампания, всички министри си свършиха работата", каза Цветанов за ситуацията в Хитрино.

Председателят на парламентарната група припомни, че в момента в който е възможно ще се започне работа по възстановяване на къщите, а и от ГЕРБ са поели ангажимент да дарят 50 хиляди лв. и да построят една къща.

 

Източник: http://www.24chasa.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини