Изтеглени са всички цистерни от жп релсите в Хитрино

Изтеглени са всички цистерни от железния път в Хитрино. Очаква се днес част от хората да влязат в домовете си.

На десетия ден усилията на повече от 800 човека дадоха резултат. Хората от южната част на селото, високата, започват организирано да влизат по домовете си, каза на извънреден брифинг главен комисар Николай Николов - директор на главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Собственикът ще влиза в дома си с полицай и с пожарникар, който ще измерва показателите на атмосферния въздух за наличие на евентуално горивно вещество, и с представител на общината.

"Според мен, според моите експерти, теоретично няма никаква опасност по къщите, въпреки това обаче, ние ще направим такава проверка, за да бъдат спокойни и уверени в своята безопасност жителите на селото", уточни Николов. 

Главен комисар Николай Николов съобщи подробности за това как е протекла спасителната операция

"С часовникарска точност. След като се изправи тази цистерна, започва нейното източване на опасното вещество, доколкото е възможно, не на сто процента, да изтече извън нея. 
Внимателно се повдига и се поставя на платформата, обезопасява се допълнително. Пътят, по който караме цистерните, е неравен, не е асфалт и вероятността да падне някоя от цистерните и да предизвика нова експлозия е много голяма. 
След това тези цистерни ги подреждаме на кариерата. На кариерата те вече се обезопасяват на сто процента, осигурена им е охраната. Нещата минаха по план", заяви Николай Николов. 

Министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова също съобщи, че този следобед жителите на селото ще могат да отидат до домовете си. Достъпът няма да е за всички наведнъж, а ще е по график, определен от кмета и общинския щаб. В селото ще влязат и експерти, които да установят дали има наслагване на газ по приземните етажи. 

От транспортното министерство съобщиха, че кука от теглич е пробила една от цистерните от композицията и затова се е стигнало до взрив.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини