Бойко Борисов откри обходния път в Смолян, призова: "Съветвам ви всички да се молите само за мир! Омръзна ми да пиша съболезнователни телеграми"

    Премиерът в оставка Бойко Борисов и строителният министър в оставка Лиляна Павлова, заедно с шефа на Агенция "Пътна Инфраструктура" Дончо Атанасов, на 20 декември откриха официално изградените 4 километра по обходния път на Смолян.

    Церемонията започна с кратък водосвет от трима свещеници и поздрав от Районния мюфтия Неджми Дъбов, която отне около 40 минути заедно с приветствията, въпреки видимата припряност на Борисов, който още със слизането от джипа препоръча на отците експедитивност. По-късно категорично подмина журналистите в опитите им да зададат въпроси по актуални теми от деня- подкрепата на ГЕРБ за правителство на Реформаторите и евентуален премиер, последните атентати в Европа и глобалната кризисната обстановка. Затова пък многократно се пошугава, че в Корана има възхвала на строителите на пътищата и призова отците да намерят такава и в Библията. Отчете доброто строителство на пътища и инфраструктура, за което ГЕРБ имат политическа воля и определи стореното по време на соца като „некадърно“. Все пак премиерът не подмина напълно темата със световния мир:

    "Само едно ще ви кажа: Молете се за мир! Омръзна ми да пиша съболезнователни телеграми. Вчера писах до Путин, с турците говорих, до канцлера Меркел....Ако нещо мога да си пожелая е само мир. И ви съветвам да се молите всички, и попове и мюфтии -само за мир. Румъния е без правителство, Гърция им спряха всички пари, че си позволиха да пипат пенсиите, Македония -без правителство, в Турция атентати всеки ден, гинат хора...."

       Церемонията започна с поздравление на Районния мюфтия Дъбов, който подчерта, че пътищата според мюсюлманската религия са благодат от всевишния и благо за хората, което задължава да подобряваме живота в материално и духовно отношение. Той отправи апел за разумно шофиране и безаварийно пътуване.

    Кметът Мелемов поздрави присъстващите- гости и смолянчани, акцентирайки на бурното строителство през последните месеци.„Всички казват, че такова строителство в Смолян не е било от строежа на Новия център и това е чудо“, каза кметът и изреди отлаганото с години, но постигнато за месеци. „От 20 години няма плувен басейн, вече има, спортна зала- ремонтирана след 40 години, многофункционална спортна площадка, санирани са 28 блока, следващата година- още 60 блока. И всичко това е  с помощта на правителството, невъзможно е малките общини да инвестират в строителство. Благодаря на премиера за усилията, убеден съм, че бъдещето на Смолян е много светло и той ще ни помага, и в бъдеще като министър председател. Имаме 68 населени места и 486 км общински пътни мрежа, а преди две седмици се отпуснаха 2.5 млн лв за ремонт на пътища. По европейски програми също е направено много, но Европа отпуска парите си само когато има стабилно правителство и премиер е г-н Борисов. За следващите две години ще се усвояват 21 милиона лева по програма "Региони в в растеж"- за спортна зала в Райково, ремонт на улици, строителство на жилища за социално слаби. Имаме воден цикъл за 70 милиона -нужно е стабилност на правителство и доверие от Европа“, заключи кметът и за пореден път изказа благодарности към Борисов.

    В поздравлението си областният управител подчерта значимостта на обходния път като връзка с бъдещия ГКПП над Рудозем към Ксанти. Проектът е реализиран след денонощна работа, а пътната инфраструктура в Смолянска област тотално се е подобрила-рехабилитирани са над 70 км. „Своеобразен коледен подарък е този път за всички от областта-той е в полза на хора, бизнес, ще донесе тишина и спокойствие- защото товарният трафик ще излезе извън града, ще поеме трафика към ГКПП Ксанти, той издига транспортния рейтинг на пътищата на по-високо ниво“, обобщи Славов.

    Строителният министър Лиляна Павлова също подчерта работата на строителите и важността на отсечката. „Над 120 км от пътищата в Смолянска област бяха изцяло рехабилитирани и ремонтирани. Тези 4 км- те са знакови- те са от главната пътна артерия на Смолян, започнати през 80-те години на миналия век, незавършени и благодарение лично на волята на премиера Борисов, осигурил 26 млн лв., за да може тези 4 км да се завършат за 100 дни, а са чакани повече от 25 години“. Павлова обобщи направеното от правителството за региона през последните години- изцяло реновиран участъка от пътя Асеновград-Смолян-инвестиция в 50 км за над 60 млн.лв. -съфинансиране от Европейска инвестиционна банка и бюджета. „В момента това е най-важният и безопасен участък, вложени са най-нови технологии, прекрасно осветени тунели, двойни мантинели-включително и тези за мотористи, интелигентни знаци, които променят своето наименование при произшествия. Завършен е пътен участък от Смолян до Стойките- 27 млн лв европейско и държавно финансиране , с което 25 -те километра изглеждат по най-модерен начин-първокласен път с велоалея. Завършен е пътят към Пампорово, през прохода Превала, така че тези 120 км са подкрепа за региона и хората и бизнеса, както и туризма, подчерта строителният министър в оставка.

    "Предоставям думата на един голям премиер...приятел на Родопите г-н ​Бойко Борисов", обяви зам.-областният управител Андреан Петров, който беше водещ на церемонията, с преднамерената грешка, макар и изкусно вметната предизвика усмивки у част от публиката. Минути по-късно тя си припомни и достъпния до масите  хумор на премиера Борисов.

    „Отчета, благодаря ви че сте тука, благодаря ви, че благославяте тоя народ, тея пътища, щото жертвите от катастрофи са много. Днеска е един хубав празник, а и както казва нашата Библия- няма добро ненаказано. От това, което чух си заслужаваме това, което се случва, каза Борисов и специално благодари на Районния мюфтия, че му е дал да прочете пред публиката нещо интересно.

    „Той ми е подготвил да ви прочета нещо, кво пише у Корана. Не го бях чел, това е първият път, в който чета...На микрофон имам предвид. Какво пише в 20 глава, 53 строфа? “Тоя, който строи земята, да я постелят за вас и прокара там пътища за вас“. Не знам там в Библията, пише ли нещо за пътищата? Трябва да го пише...Няма да се повтарям, но благодарение на борбата с корупцията и контрабандата близо 4 милиарда лева са в повече в бюджета. Затова от Тодор Живково време стои това тука /б.р. Незавършения поради липса на средства обходен път на Смолян/. Защото всичко се прави с пари, така че тези 140-150 милиона , които дойдоха в Смолян са от работата на тея хора, които събират парите. От политическата воля да я събират. Истински ще бъда щастлив и занапред да ги събират“, заяви премиерът и не на шега се скара за говоренето  за правителство и кабинет "Борисов" в минало време.  

    „Така вие говорите все едно съм умрел, така се говори на гробища. Тепърва ще има битка. Ако мислите, че така ще им се дадеме на празните им приказки и обещания...От Тодор Живково време стои този път, що сега се направи? Що не ги асфалтираха тея, от Асеновград до тука минах сега- красота, картичка... А, тука е Дончо Атанасов /б.а. шеф на АПИ в момента след подадената оставка на Лазаров/, стар комунист, шефа на АПИ.. . Така са строили пътя Смолян-Асеновград, че не отговаря на никакви норми строителни, вертикални стени и само свлачища. Дали сме 10 милиона само да им оправим свлачищата на тея некадърници. Отидохме да им оправим тунелите на Витиня. Знаете ли как ги бяха строили? Торби с цимент-замазани. И те идват да ми говорят...Добре че и у Корана така пише, че кой строи пътища е добре. Трябва да извадим нещо и от нашата Библия“, продължи с оценките премиера и добави, че след като приключи обжалването на търга за строителството на пътя Асеновград-Пловдив, догодина наесен Смолян ще има и магистрала 

    „Така скъпи мои, 20 милиона сме сложили, Инджов е строителят/ б.р. строителният предприемач Юлиян Инджов/, сега върви обжалването, щеше да се строи сега, но обжалват, но съм убеден, че догодина наесен от Пловдив до тука ще карате и по магистрала Пловдив-Асеновград. Прекрасен празник е днес, да сте живи и здрави, животът е колело. Остава ни пътя до Рилския манастир, а там каква красота става, не ни остава време да го открием, но ще отидеме до там, не е пипан 40 години....и всичко това се направи сега... и даже у Корана го пише“, завърши премиерът и честити празника на православните християни, които празнуват на 20 декември, както и на свещениците и мюфтията, че са тук на церемонията по откриването на пътя.

    Щиляна Чакърова

    Бел.ред. За максимална истинност на цитатите, в текста е запазен  автентичния изговор на пермиера Бойко Борисов.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини