Полякът, убит при атаката в Берлин, се е борил с атентатора

37-годишният поляк Лукаш У., от когото е откраднат камионът, врязал се в тълпата на коледния базар в Берлин, се е борил с атентатора, но е бил застрелян. Лукаш У. се е опитвал да се защити, а по тялото му има множество прободни рани, както и рани от огнестрелно оръжие, твърди полското радио RMF FM без да съобщава източника си, предаде БТА.

При атаката в германската столица  загинаха 12 души. 48 души са ранени, 18 от тях са в тежко състояние.

Полякът, чието тяло бе намерено на мястото до водача, е работел като шофьор в транспортна фирма на свой братовчед. Прокуратурата в полския град Шчечин, в сътрудничество с германските власти, изяснява обстоятелствата на убийството му.

Собственикът на камиона, регистриран в Полша, съобщи пред Франс прес, че е говорил за последно с Лукаш вчера следобед.

"Не зная какво става с него. Той ми е братовчед, познавам го от дете. Гарантирам за него", каза бизнесменът Ариел Журавски.

Тежкотоварният автомобил пренасял 25 тона металургични продукти от Италия. Той пристигнал в Берлин вчера, но компанията, която трябвало да приеме товара, уведомила шофьора, че не може да го приеме, и му казала да пренощува някъде и да се върне тази сутрин.

Очевидец на атаката в Берлин пък гонил на разстояние два километра предполагаемия шофьор на камиона, което помогнало за задържането му.

"С помощта на този човек стана възможно арестуването на заподозрения. Този граждански кураж ни носи днес известна утеха", отбеляза говорител на берлинската полиция, цитиран от в. "Велт".

През цялото време, докато преследвал предполагаемия извършител на кървавото нападение, очевидецът поддържал връзка по телефона си с полицията, като давал ключови указания за местонахождението на беглеца.

По-късно обаче стана ясно, че полицията в Берлин смята, че задържаният пакистанец не е шофьорът на камиона убиец и че той още е на свобода.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини