Работещи романтички

През 2009 г. съвременните мъжки момичета ще са взискателни, практични и женствени
от Мария Касимова
"Аз съм на 32 години. Работя по девет часа на ден. Отговарям за 117 души, чиято работа организирам и направлявам. През ден ходя на фитнес и се храня планирано. Имам собствен апартамент, който изплащам, пътувам често в чужбина, говоря чужди езици. Разполагам с осигуровки, застраховки и кредити. Свободното ми време се ограничава в две до три часа на ден..."

Така горе-долу би изглеждал средностатистическият автопортрет на една съвременна млада българка. Днес едва ли има човек, който би се учудил на успехите и амбициите на крачещите наоколо "жени-чудо". Патриархалният модел на срамежливата мома, която пораства в предана невеста и остарява мило и сладкодумно, много отдавна не е актуален. Искат или не искат, жените трябва да се справят с всичко - от счупеното кранче в банята до "екшън плановете при форсмажорни обстоятелства" в кариерата. По време на този леко шизофреничен ежедневен слалом между задължения и очаквания от съвременната жена се иска още да не остарява, да не се изморява и да не губи своята женственост. Тежка орисия, откъдето и да я погледнеш!

Жената-чудо на XX век

Тя не може нито само да е жена, нито само да е чудо. През втората половина на миналия век тя постепенно се раздели със своя образ на мамичка и почти с щурм навлезе в "мъжката територия". Комунистическата идеология я направи ударничка, капиталистическата - работещо момиче. Сексът и за нея се оказа повече свободно удоволствие, отколкото моногамен начин на размножаване. Домашните й задължения не отпаднаха и от нея се очакваше да ги изпълнява със същия възрожденски плам, с който го е правила баба й. В нейния график като приоритети останаха още децата, домашните любимци, традициите, грижата за възрастните родители, социалният живот на семейството. Искаха от нея да е домакиня, светска дама, добра любовница, събеседник, психотерапевт по всички приятелски и роднински нервни кризи, мениджър, всезнайка. И, естествено, това нямаше как да продължи вечно.

Новите дами

Прочетете сега отново хипотетичния автопортрет в началото на този текст и си представете неговото днешно продължение. То би звучало приблизително така "...Личният ми живот е в застой. Не съм обвързана. Бременна съм. Планирано, от по-млад, красив и интелигентен мъж, с когото не смятам да живея в брак. Ще отглеждам детето си сама и с помощта на гледачки. Възнамерявам да имам още деца в бъдеще, вероятно около 40-те ми години. Ще инвестирам в обучението им, затова се налага да продължа възхода на кариерата си. След майчинството..."

Новите българки приличат много повече на новите европейки. Животът им е все по-независим. Или поне зависим предимно от самите тях. Авторитетът на мъжа е повече въпрос на доброволно доминиране във връзката, отколкото на неоспорима традиция. Партньор е ключовата дума в отношенията между половете, не само когато става въпрос за бизнес, но и за емоционална взаимност. В интерес на истината парадоксалното в случая е, че новите взаимоотношения между мъжете и жените и равнопоставеността както в правата, така и в задълженията, провокират нова и силна вълна на насилие, упражнявано от страна на силния пол към дамите. Агресивността се обяснява най-вече с категоричната промяна на съществуващия модел "мъж-лидер" в двойката и изместването на центъра на тежестта във връзката от мъжа към равновесието между двамата. От друга страна, поради своята все по-голяма финансова и емоционална независимост жената не е склонна да търпи и омаловажава насилието, а напротив - не го допуска във връзката. Разводът изгуби характера си на всяваща страх и ужас болест, а свободното съвместно съжителство се гради все по-малко на компромиси и все повече на предварително договорени икономически и социални параметри във връзката.

Новите дами са
Взискателни

Те искат много от околните, защото искат много и от себе си. Средностатистическата съвременна жена определено няма комплекс от възрастта си. Новото разбиране за младост, зрялост и старост се гради на принципа, че тези определения се отнасят повече до усещането и нагласата към живота и новото, отколкото към физиологията. В този смисъл поддържането на тялото и неговата активност за жените днес е повече от навик - то е рефлекс. Повлияни от световната мода за завръщане към природата и естествените ресурси за енергия, днешните жени предпочитат да живеят природосъобразно. Спортуват редовно, като все повече избягват употребата на медикаменти за активиране на някакви телесни функции, и захранват телата си с екологични храни. Вследствие на това се промени видът и на съвременната българска кухня - от нея си отиде фритюрникът, за да отстъпи място на сокоизстисквачката и скарата за печене на зеленчуци и чисто месо. Кафето вече не върви задължително с цигара и се пие максимум два пъти на ден. На негово място в режима на българката дойдоха билковият чай, фрешът, нискомасленото мляко. Традиционните български мазни мусаки и яхнии бяха елегантно изместени от салатите с морски дарове и дресинги, минималистичните фюжън ястия и суровите плодове и зеленчуци. Гостите вече не идват в домовете им, когато им скимне, а според покана два-три дни предварително.

Новите дами са практични. Те не допускат някой да разполага с малкото им свободно време и се стремят да организират максимално добре. Затова в домакинската работа все по-често е въвлечена не майка или свекърва, а домашна помощничка срещу заплащане. Посрещането на гости с меню от кетъринг фирма, ресторант или полуфабрикати не е проява на негостоприемство и лош вкус, но домашно приготвената храна се цени особено високо. Съвременната работеща българка все повече предпочита да занесе ризите на мъжа до себе си на химическо чистене, вместо романтично да ги простира по балоните и да прекарва часове над сърфа за гладене. Графикът е основен фактор в живота на днешните дами, затова те го следват стриктно, като обаче не пропускат и малките бягства за режисирано необмислени постъпки като спонтанен шопинг или кафе с приятелка. Обядът е новото сакрално преживяване на деловата жена. Съвременните работещи българки купуват колите си сами. Предпочитат малки и маневрени коли, които купуват на лизинг.

Българката на 2009 все повече ще посвещава малкото си свободно време на себе си. Ще го разпределя между козметичния и спортния салон, обичайните вериги за пазаруване на дрехи, масажа или излизането по женски на нощен клуб. Масажът вече не е лукс, а необходимост и влиза като задължителен елемент в седмичния график на българката. Фризьорът, козметикът, маникюристката и масажистът ще са хората, които тя ще се среща все по-често, защото добрият външен вид е от огромно значение в днешния свят, където опаковката продава.

Новите дами са женствени.

Романтички от нов тип

Около Коледа даваха по телевизията един филм с Хю Грант "Наистина любов", където той играе министър-председател на Великобритания, който се влюбва в асистентката си и на връх празника се явява в скромния й дом, за да й го признае. Докато го гледах, ми се обадиха три приятелки, които хлипайки ме попитаха: "Е, кога и на нас така..." Всичките те бяха типични съвременни модерни български жени - в средата на своите 30, с кариери, с деца или без, с връзка или без, с дом, приятели, коли, съседи, хобита, слабости, мании, неразположения и планове. От двете страни на телефонната линия взаимно си пожелахме просто да бъдем любими на някого, който ни е любим. Въпреки осъществените си амбиции и целеустремеността си говорехме за най-важното - споделеността. И всъщност се оказа, че ние - модерните управителки на своите собствени животи - се нуждаем само да огледаме успехите си в нечии мъжки очи. Тогава цялото препускане по кариери, химически чистения, командировки, вериги за природно хранене, фризьорници, сервизи и банки придобива смисъл. И тогава някак без да го поискат от нас, сме готови да си останем у дома с децата, да омесим домашна питка, да точим кори за баница, да пишем домашни, да пеем детски песнички и да поднасяме с ентусиазъм натъпкана с ориз и домашна атмосфера печена пуйка на цялата рода. Всичко това обаче при още едно много важно условие - да сме сигурни, че в първия работен ден отново ще можем да си седнем зад бюрото и да поемем своя живот на с-всичко-справящата-се-съвременна-работеща-романтичка.

* Мария Касимова е главен редактор на новото женско списание - "Нея", което ще започне да излиза с "Дневник" от 27 февруари.
Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини