Полската опозиция блокира парламента

Изображение 1 от 3

    Полският премиер Беата Шидло определи акциите на опозицията, която блокира достъпа до заседателната зала на парламента, като "скандални".

    Опозиционните лидери призоваха за антиправителствени протести и се зарекоха да продължат да блокират парламента, след като бяха обвинени в опит да заграбят незаконно властта от правителството, което според тях нарушава конституцията, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

    "Действията на опозицията, които разпалиха крайни политически емоции, нямат нищо общо с настоящото състояние на страната", каза Шидло в телевизионно обръщение.

    "Точно обратното, те се дължат на безпомощността и отчаянието на онези, които загубиха властта и нямат представа как да убедят поляците в своите позиции." 

    Доналд Туск призова властите да уважават народа и конституцията

    Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова властите в Полша да спазват конституцията.

    "След вчерашните събития в парламента и по улиците на Варшава призовавам онези, които държат реалната власт, да уважават мнението на народа, конституционните принципи и морал", каза Туск, бивш премиер на Полша, на пресконференция в западния полски град Вроцлав, където беше за участие в културно събитие.

    Той бе помолен да коментира възникналия спор между опозицията и управляващите заради намерението им да блокират достъпа на журналисти до сградата на парламента.

    Няколко хиляди души излязоха на протест във Варшава и други градове, след като полицията разкъса блокадата на парламента във Варшава. 

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини