Стивън Хокинг: Автоматизацията и изкуственият интелект ще оставят средната класа без работа

Изкуственият интелект и все по-растящото ниво на автоматизация с времето изцяло ще лишат от работа хората от средната класа и ще доведат до сериозни политически и икономически промени, счита Стивън Хокинг.

Известният в целия свят физик написа в The Guardian, че „протичащата в момента автоматизация на заводите и фабриките вече рязко намалява броя на работните места и заменя традиционното производство. Подемът на изкуствения интелект само ще увеличи този темп и ще окаже сериозно влияние на работещата средна класа. Ще се търсят единствено хора с професии, в които е необходим креативен подход към решаването на различните задачи, както и за осъществяване на контрол“.

Хокинг е съгласен с многобройните експерти, обезпокоени от негативното въздействие от внедряването на умни машини. Основното опасение на физика е, че обикновените хора ще станат ненужни, понеже техните работни места ще бъдат заети от машините.

Новите технологии вече съкратиха немалко работни места, но според Хокинг този процес ще се ускори. През месец февруари Citibank и Оксфордският университет публикуваха отчет, според който 47% от работните места в САЩ са в рисковата зона на автоматизиране. За Великобритания това са 35%, а в Китай е подготвена автоматизацията на 77% от работните места.

Към днешен ден 3 от 10-те най-големи работодатели в света (Foxconn, Walmart и министерството на отбраната на САЩ) провеждат активна политика по замяна на служителите с роботи.

Според Хокинг, „автоматизацията в крайна сметка ще доведе до акселерация на и без това голямото икономическо неравенство в света: малки групи хора ще могат да получават невероятни печалби, без да наемат работници и служители. Това е неизбежно, такъв е прогресът“.

Хокинг предупреди, че заедно с другите проблеми – пренаселването на Земята, климатичните промени, болестите, „човечеството се намира в най-опасния си период на развитие“. И за да се преодолеят тези проблеми, човечеството трябва да се обедини.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини