Недостиг на газ - теглим от запасите в Чирен

Хранилището в Чирен компенсира намалените доставки на природен газ и може да осигури необходимите количества гориво до края на отоплителния сезон.
Това стана ясно по време на среща при премиера Сергей Станишев, на която е била обсъдена ситуацията с ограничените доставки на синьо гориво за страната ни, породени от газовия спор между Украйна и „Газпром".

При премиера са били министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, заместник-министърът на икономиката и директор на „Български енергиен холдинг" Галина Тошева и изпълнителният директор на „Булгаргаз" Димитър Гогов.

Ръководството на „Булгаргаз" предприема всички необходими мерки и е подготвило план-график с ограничителен режим на доставките.
Има пълна готовност той да бъде въведен, ако ситуацията го наложи.

Стана ясно още, че министър Димитров е започнал разговори с големите промишлени потребители на природен газ да ограничат временно използваните от тях количества до разрешаването на конфликта.

Газохранилище Чирен може да осигури между 3-4 млн. куб. м синьо гориво на денонощие, е посочил Димитър Гогов.

Недостигащите количества се компенсират от там и досега е предоставен необходимият газ, за да не почувстват потребителите намалените доставки.

Проблемът с доставките на руски газ през Украйна бе обсъден днес на извънредно заседание в Брюксел от постоянните представители на страните-членки на Европейския съюз.
Очаква се темата да бъде дискутирана и на среща на външните министри на 8-9 януари.

Стана ясно, че България за сега не е сред страните членки на ЕС, уведомили ЕК, че имат проблем с доставките на руски газ през Украйна.
Това съобщи говорителят на комисията по въпросите на енергетиката Феран Тараделас.

На пресконференция той посочи Унгария, Словакия, Румъния и Полша като най-потърпевши от газовата криза.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини