Мартин Димитров и Трайчо Трайков били варианти за премиер

Обединяваща фигура, която да състави правителство, ще търси Реформаторският блок-2 (без ДСБ), ако до него стигне третият мандат.

Това обясниха хора отвътре, след като президентът обяви публично, че се кани да даде на тях мандата, а Меглена Кунева потвърди, че няма да го отклонят, пише днес "24 часа".

Всекидневникът се позовава на източници, според които само СДС иска да управлява в рамките на този мандат.

В ДБГ били взели вътрешно решение да не участват в такова. Меглена Кунева, лидер на движението, вицепремиер и просветен министър в оставка, обяви вчера, че Реформаторският блок няма да обърне гръб на президента.

Тя обаче уточни, че не става въпрос за участие на РБ в правителство, защото “не е възможно и е несериозно, след като си подал оставка, някой от министрите да влезе в каквото и да било друго правителство в рамките на този парламент”.

Кунева призова да се мисли широко и да се потърси обединяваща фигура, на която “да развържем ръцете и да се даде възможност тя да си състави правителство”.

От блока засега не бързат да канят премиер. Нагласата е това да се прави, след като лидерът на БСП Корнелия Нинова върне мандата и президентът Плевнелиев обяви официално, че е избрал за последния опит именно реформаторите.

По устава на блока кандидат за премиер трябва да получи 16 гласа в парламентарната група на РБ, както и 2/3 от гласовете на Изпълнителния му съвет, където квоти имат всички партии и Гражданският съвет (ГС).

Не било изключено да бъде излъчен депутат от ГС, например Мартин Димитров. Шансове за кандидат-премиер имал и Трайчо Трайков.

В РБ са категорични, че на срещата с ГЕРБ, която се очаква днес, трябва да бъде уточнено кои закони ще се гласуват с мнозинство преди края на този парламент.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини