Москов: РБ няма тежест да приеме мандат за кабинет

Не мисля, че Реформаторският блок (РБ) има както електоралната тежест, така и организационно състояние, за да може да търси мандат и реализация на мандат.

Такова лично мнение изрази министърът на здравеопазването в оставка Петър Москов пред журналисти в отговор на въпрос дали в РБ мислят за мандат за съставяне на правителство. 

Затова трябва степен на доверие и мнозинство, допълни Москов, цитиран от БТА.

Той допълни, че не е мислил дали евентуално ще поеме поста на министър на здравеопазването в служебно правителство и подчерта, че истинските въпроси са има ли мнозинство, каква програма ще изпълнява то и с какъв времеви хоризонт. 

"Това са въпросите, на които трябва да има отговор, но аз не виждам възможността този парламент да извърши този отговор", каза още Москов, който присъства на отбелязването на 125 години от създаването на Военномедицинска академия. 

Лукарски: Ще обмислим подкрепа за кабинет на ПФ

Предсрочни избори не са добър вариант, бихме обмислили подкрепа за правителство на Патриотичния фронт, коментира междувременно пред БНР министърът на икономиката в оставка Божидар Лукарски.

"Има доста хора в този парламент, които смятат, че възможността за даване на мандат не е изчерпана. Ако вървим към предсрочни избори, има много причини за по-дълга работа на НС. Основната е, че в противен случай ще подменим вота на избирателите. Хората ясно се произнесоха в полза на мажоритарна избирателна система. Драстични промени на изборните правила не могат да бъдат правени дни преди изборите. Ако правим избори, те ще бъдат по старата пропорционална система", аргументира се той. 

Той допълни, че до вчера са били склонни да подкрепим кабинет на ПФ, но те успели да създадат голям фронт срещу себе си. 

"Понесоха се на крилете на мандатоносител, какъвто за момента не са. Сътвориха за 12 часа обстановка, в която не знам дали ще успеят да осигурят стабилност, но ако президентът им връчи мандата, ще обмислим подкрепата си", каза още Лукарски.

Вчера ГЕРБ окончателно заявиха, че няма да подкрепят кабинет в рамките на този мандат и така съставянето му изглежда невъзможно, след като и БСП са категорични за същото.

Според политически анализатори е възможен единствено кабинет на малцинството, ако в пленарната зала влязат всички депутати, тъй като за кабинет трябва кворум от 121 души, от които половината да гласуват "за". 

Утре Росен Плевнелиев ще връчи първия мандат на ГЕРБ. 

Коментари в сайта

Последни новини