С 60% може да се увеличи ХИВ сред подрастващите

Новите случаи на заразяване с вируса ХИВ сред подрастващите може да се увеличат със 60 на сто и да стигнат до 400 000 случая годишно към 2030 г. , ако не се ускорят темповете, с които се достига до тази особено уязвима група от населението. Това се казва в доклад на УНИЦЕФ, цитиран от ДПА.

В доклада, чието разпространение съвпада с отбелязвания днес Световен ден за борба със СПИН, се посочва, че заради демографските тенденции, включително рязкото увеличаване на населението в младежка възраст, броят на новите инфекции сред младите хора на възраст между 15 и 19 години може почти да се удвои в сравнение с 250-те хиляди случая, регистрирани през 2015 г.

Ако напредъкът в работата с тази група се забави, последиците може да се окажат катастрофални, казва УНИЦЕФ и предупреждава, че парите, които се дават за борба със СПИН, са намалели от 2014 г. Докладът призовава за повече инвестиции в иновации, за подобряване на базата данни, за борба с предразсъдъците, свързани със заболяването, и за превръщането на превенцията сред подрастващите в приоритет.
СПИН е една от основните причини за смъртността сред тийнейджърите. Само през 2015 г. от СПИН са починали 41 000 подрастващи.

БЧК организира информационна акция, която ще обхване ключови места в София на 1 декември. През целия ден на два стационарни пункта в подлезите на метростанциите „Сердика“ и „СУ Св. Климент Охридски“ доброволци ще информират гражданите за начините на предаване на вируса и за неговата превенция.

От 12.00 до 17.00 часа ще бъдат раздавани информационни брошури и предпазни средства.

В 18.00 часа в началото на пешеходната зона на бул. "Витоша” и бул. "Патриарх Евтимий” ще стартира мирно шествие в знак на съпричастност с живеещите с вируса. В 18.30 часа ще има флашмоб пред Народния театър "Иван Вазов”.

Ще бъде разпъната голяма червена лента, международен символ за съпричастност с живеещите с ХИВ/СПИН и ще бъдат запалени над 100 възпоменателни свещи.

Източник: http://www.dnes.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини