Без шанс за нов кабинет, идат избори. Преглед на печата

Поредните обрати в опитите за сформиране на правителство са водеща тема за вестниците в четвъртък.

"След извънредно заседание на парламентарната група на ГЕРБ лидерът й Цветан Цветанов съобщи, че е взето политическо решение, че в рамките на 43-ото Народно събрание няма политическа сила, която може да състави кабинет. "Изводът е, че вървим към предсрочни избори", заяви Цветанов. До това решение се стигна след като по време на обсъждането на бюджета за 2017 година лидерът на БСП Корнелия Нинова изненадващо обяви, че ще подкрепи предложението на Патриотичния фронт за по-високи пенсии. "Няма да допуснем мнозинството, което преди ни подкрепяше, а сега се преформатира, да използва популистки методи и де факто да ни изнудва", каза Менда Стоянова, шеф на бюджетната комисия. Цветан Цветанов посочи, че решението е взето заедно с лидера на партията Бойко Борисов, който през целия ден е бил в течение на дебатите при обсъждането на бюджета. "Борисов се съобразява с решенията на парламентарната група", каза още Цветанов." - в. "24 часа".

"Борисов не коментира мнението на Цветанов, че няма да подкрепят кабинет без избори Премиерът в оставка Бойко Борисов пристигна в София току-що, след като днес бе на посещение в Будапеща, където получи орден от Виктор Орбан. От правителствената информационна служба заявиха, че министър-председателят няма да коментира вътрешнополитически теми днес. По-рано зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов обяви, че партията се отказва да подкрепя кабинет с мандата на Патриотичния фронт и Реформаторския блок в този парламент, какъвто намек бе направил Борисов във вторник. Причината - партньорите не подкрепяли бюджета за 2017 г. на второ четене. Ако това е така, ще се върви към предсрочни парламентарни избори." - в. "Дневник".

"Премиерът в оставка Бойко Борисов вчера бе склонен да подкрепи правителство с мандат на Патриотичния фронт, но днес председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов каза след заседание на групата, че ГЕРБ няма да подкрепи ново правителство в рамките на настоящия парламент. Основната причина за обръщането на "палачинката", според депутати от ГЕРБ, е поведението на Патриотите по време на обсъжданията на бюджета. Вчера комисията по бюджет и финанси гласува само разходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване (ДОО), но не и източника на парите благодарение на депутатите от Патриотичния фронт, "Атака" и Обединените земеделци, който се обединиха във формат "Обединени патриоти". Освен това "против" бюджета на ДОО гласуваха и двете "системни партии" БСП и ДПС. Днес бюджетът на ДОО бе приет в първоначалния му вид в парламента. Няма да допуснем едно мнозинство, което подкрепяше правителството 2 години и сега се преформатира, да изнудва не само партия ГЕРБ, но и да променя икономическите политики в цялата държава, заяви в парламента председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова след второ четене на бюджетите на НЗОК и ДОО в пленарната зала. "Това не са политики. Това са популистки предложения с цел извличане на дивидент в една предизборна кампания", допълни Менда Стоянова. Сутринта финансовият министър Владислав Горанов каза, че е наивно да се мисли, че в този парламент може да има друго правителство, и това е проличало на вчерашния Консултативен съвет по национална сигурност при президента Росен Плевнелиев, както и след това при гласуването на бюджета на общественото осигуряване в бюджетната комисия. Депутати от ГЕРБ разказаха, че Патриотите имали претенции за повече пари за техни инициативи и в ресорните бюджети. В ГЕРБ смятат, че правителство с мандата на ПФ ще е "пълна агония", което вече се видяло при гласуването на бюджета, и това показало, че този парламент няма никакъв капацитет. ГЕРБ не искат да носят вината за провал на кабинет с мандат на ПФ. Те се съмняват и че президентът Росен Плевнелиев ще даде мандат точно на Патриотите в края на мандата си, след като през цялото време се е изказвал срещу популизма в тяхно лице." - в. "Дневник".

"Обединените патриоти няма да се откажат да съставят експертен кабинет, ако получат мандат от президента, дори шансът да е само 1 процент. ГЕРБ говорят неистини. Това обявиха от Патриотичния фронт (ПФ), след като се разбра, че ГЕРБ няма да ги подкрепят за кабинет. ГЕРБ промени позицията си заради различия при второто четене на бюджета на ДОО. ПФ настояваха и внесоха предложения между двете четения за по-високи минимални пенсии през идната година - 300 лева или 200 лева и преизчисляване на старите пенсии. БСП ги подкрепи за втория вариант. "На всички нас е ясно, че за пореден път има някаква промяна в генералната линия на ГЕРБ, нищо ново", коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който вчера дори заяви, че би поканил няколко от министрите в оставка да останат в новия кабинет. Според него по никакъв начин предложенията им за пенсиите не могат да бъдат повод за кардинални решения на ГЕРБ. Той припомни, че за разлика от бюджетите за 2015 и 2016 г., този за идната година не е бил обсъден с партньорите от мнозинството, а "изсипан изневиделица отгоре". На второ място Симеонов обърна внимание на днешното решение на МС за отпускане на допълнителни 1 млрд. лв. за саниране на жилища, вместо да бъдат осигурени около 800 млн. лв. за най-бедните пенсионери. "Могат да бъдат извършвани подаръци под формата на 1 млрд. лв. като саниране на апартаменти, при пенсиите, за разлика от санирането, няма комисиони", възмути се съпредседателят на ПГ на ПФ. Председателят на ВМРО Красимир Каракачанов пък допълни: "ГЕРБ се напъна и роди няколко неистини". По думите му не било вярно, че те искат повишение на всички минимални пенсии в т.ч. и за хората, които не са учили и работили. Бюджетът също нямало да бъде взривен, защото има 1 млрд. излишъци в него..." - в. "Сега".

"Надявам се, че един ден здравият разум ще надделее и в България. Никак не сме се предали. Ще останем, не на тези постове, но като стожер на стабилността, и няма да се подведем по всеобщата лудост, колкото и да е модерно, колкото и да е сладко за ухото. Защото вие като работодатели знаете, че исканията винаги са повече от моженето и което вие си позволявате. Затова има избори, всеки може да каже тогава какво предпочита. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който присъства на конкурса "Мистър и Мисис Икономика 2016", организиран от Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и списание "Икономика", съобщи за "Труд" правителственият информационен център... По думите му "надали има някой, който да не иска да се вдигат пенсиите колкото може повече". "И аз съм "за" и неслучайно за всеки празник ние даваме по над 50 млн. лв. - общо над 200 млн. лв. за последните две години. Но това го правим, когато видим сметката и че има устойчив процес. Ако сега сме сигурни, че през 2017 г. ще има тази устойчивост, разбира се, не 300, 600 лв. ще станат. Кой от нас не го иска? Всеки го иска. Но дали я има устойчивостта? В последното тримесечие ръстът на икономиката се вдига - така ли ще бъде и следващото тримесечие? Не трябва да бързаме просто", отбеляза министър-председателят. Премиерът посочи, че въпреки прогнозите, това тримесечие, за тази година има 3,460 млрд. лв. бюджетен излишък. "Веднага апетити да ги изхарчим. Но ние имаме да плащаме. Днес взехме решение и платихме за АЕЦ "Белене", за да тръгнем с руснаците на чисто. Тези, които се занимават с енергетика, знаят за безумните договори с американските централи, за които платихме 1,2 млрд. И въпреки всичко не дадохме да се вдигне цената на тока. Няма и да се вдигне", допълни Борисов. "Знаете какво се случи с КТБ при предишното правителство. Благодарение на фонда и на банките, които са тук, се разплатиха 3,7 млрд. "живи" пари на вложителите до 100 000 евро. И всичко това тази година. За съжаление, обстановката е такава - ние никога не сме доволни от себе си. Популизмът шества със страховита сила в България и не знам докъде ще се докара. Рано или късно политиците, каквото и да говорят, ще се напаснат към системата. Защото е лесно да се говори отвън, съвсем друго е когато седнеш с работодателски, синдикални и други организации да договаряш правила. А ние изминалата година се опитвахме да договаряме правила - бизнесът да е на светло, да плаща данъци, да се събират приходи и с тях да се работи", отбеляза министър-председателят." - в. "Труд".

Отличаването на премиера в оставка Бойко Борисов с престижен унгарски орден заради опазването на европейската граница също е сред актуалните теми.

"Съдбата на Европа днес се решава на южната граница на България. Българите укрепват сигурността на Унгария, но и защитават цяла Европа. Това каза министър-председателят на Унгария Виктор Орбан по време на награждаването на българския премиер в оставка Бойко Борисов с ордена "Голям кръст за граждански заслуги" в сградата на парламента в Будапеща. "За нас унгарците беше важно да знаем и да чувстваме, че на Балканския полуостров има един народ, чиято съдба и история е свързана с нашата, който разбира нашето мислене и нашите действия. Това е особено ценно сега, когато Европа се държи сякаш нищо не е научила и всичко е забравила от последните десетилетия. Днес отново е необходимо да защитим външните граници на Европа и тази задача трябва да бъде изпълнена от тези, които имат дългогодишна история и памет. Ние повече от 100 години се борим с историята. Ние, унгарците и българите, се борим с историята. Има грешки в историята, които не могат да бъдат поправени, но се стремим всички наши решения да бъдат в полза на националните интереси. Само така можем да защитим себе си и да защитим Европа", каза още Орбан. По думите му това отличие е едновременно знак за хилядолетната дружба на България и Унгария и знак на уважение към един изключителен политически път. "То и свидетелство за това, че българите начело с министър-председателя защитават цяла Европа. Те не са задължени за това от някакви договори, а от своята история и християнски ценности", каза още унгарският министър-председател Виктор Орбан по време на официалната церемония в парламента в Будапеща. "Тази награда не е лично за мен, тя е за усилията на цялото правителство - всички полицаи, граничари, военни, всички, които денонощно бдят за сигурността на Европа не само в България. В тази безпрецедентна криза в света - военни, бежански потоци, винаги съм казвал, че лидери като Орбан са лидери с памет и трезва оценка за опасностите, които идват", заяви премиерът Борисов, след като получи високото унгарско отличие. Той заяви, че България в негово лице ще направи всичко необходимо политиката на защита на българската граница да продължи..." - в. "Стандарт".

"Унгарският лидер Виктор Орбан в тесен кръг от българската делегация е заявил, че не иска да се бърка във вътрешните български работи, но Унгария и Европа имат нужда от Бойко Борисов. Той е уточнил, че това е разговор в семейството на ЕНП и нещата могат да се кажат по-открито, разказа участник в разговорите. Това е станало след награждаването с унгарски орден на българския премиер. При награждаването Орбан заяви: "Приветствам сред нас г-н Бойко Борисов, министър-председател на България. Той направи много за унгарския народ и българо-унгарската дружба да не бъде свързана само с миналото, но и с настоящето и бъдещето. За нас, унгарците, е добре да знаем и да чувстваме, че на Балканския полуостров има народ, който разбира нашето мислене и действия. Това е най-ценното приятелство". Според него защитата на границата е в ръцете на страните с дългогодишна история, но и с дългогодишна памет. Ние - унгарците и българите, повече от 1000 години се борим с историята. Знаем, че има исторически грешки, които не могат да бъдат поправени. Затова се стремим всичките ни решения да са в полза на националните ни интереси. Само така можем да защитим себе си и Европа, каза унгарският премиер. И добави: "Затова за нас унгарците е радост, че днес удостояваме Бойко Борисов с отличието. Това отличие е пореден знак за дружбата между българите и унгарците и е уважение към един изключителен исторически път. Това е отличие свидетелства и за това, че българите начело с премиера застават зад Унгария, подкрепят сигурността на Унгария, но и на цяла Европа" Виктор Орбан подчерта, че българите не са задължени за това с договори, а с историята и християнските си ценности. Съдбата на Европа се решава в границите на България, добави унгарският премиер..." - в. "24 часа".

Отзвукът от бежанския бунт в Харманли отново намира място на страниците на всекидневниците.

"Група афганистанци от лагера в Харманли, които принудително ще бъдат изведени от страната ни, напусна днес центъра. Афганистанците бяха откарани с коли на дирекция "Миграция" към МВР", съобщи заместник-председателят на Държавната агенция за бежанците Кирчо Киров. Той даде извънредна пресконференция заедно с директора на РПЦ-Харманли Димитър Захариев пред лагера, съобщи "Дарик". "На 90% е възстановено всичко в лагера, потрошено по време на размириците преди дни. До петък ще бъде завършена и работата по оградата край центъра. Обстановката е стабилизирана", увери Киров. 2 235 са настанените в момента в харманлийския лагер. 1024 от тях са афганистанци, останалите - сирийци и иракчани, предимно семейства, съобщи директорът на РПЦ Димитър Захариев. Над 400 души, участвали в размириците, са изведени от регистрационно-приемателния център след това. Те бяха задържани с полицейска мярка след безредиците, а после разпределени в центрове на Дирекция "Миграция", където да бъдат охранявани, като стана ясно, че ще се търси начин те да бъдат изведени от страната и няма да се връщат в лагера. Поискалите доброволно да напуснат страната афганистанци се намират в центъра в Елхово, както и в центрове от затворен тип на дирекция "Миграция" в София." - в. "Стандарт".

"Само ден след като синдикатите от системата на МВР се възмутиха, че прокуратурата е започнала разследване за полицейско насилие и че униформените не са получили подкрепа от ръководството си, бе обявено, че вътрешният министър ще награди 294 полицаи. Те са част от участвалите 459 униформени в потушаването на бунта в бежанския лагер в Харманли. Наградите са парични, но от МВР не казаха за какви суми става дума. "Мотивът за това е своевременното създаване на организация за възстановяването и опазването на обществения ред на територията на регистрационно-приемателния център в Харманли, както и за проявения висок професионализъм при изпълнение на задълженията. Благодарение на техните действия не бе допуснато извършване на правонарушения в центъра, както и разрастване на протестните действия на близо 2000 чужди граждани, изразяващи се в палене на огньове, унищожаване и увреждане на държавно имущество, хвърляне на камъни и предмети срещу полицейските служители. В резултат на своевременната и професионална намеса на пристигналите на място полицейски екипи бе постигнато възстановяването на обществения ред в центъра. Не бе допуснато и ескалирането на напрежението сред гражданите на Харманли", пише в съобщението на МВР. В първите часове на бунта полицейските сили в Хасково не успяха да овладеят обстановката. Срещу афганистанците, които хвърляха камъни, бяха изкарани дори катаджии, които по принцип не се занимават с масови безредици. Няколко часа по-късно пристигнаха подкрепления от жандармерия и обстановката бе овладяна. Вечерта МВР влезе в лагера, а доброволци, работещи там, заявиха, че полицаите са били невинни чужденци и разпространиха снимки на окървавени хора. След сблъсъците в Харманли премиерът Бойко Борисов заяви, че ще се търсят начини размирните чужденци бързо да бъдат изведени от страната. По-късно за същото настоя и новоизбраният президент Румен Радев. Вчера обаче Върховният комисариат за бежанците към ООН (ВКБООН) изрази загриженост от изявленията на българските власти. "Докато ВКБООН принципно не възразява срещу връщането на хора, които не са получили международна защита, подобни връщания трябва да стават само ако всички процедурни гаранции са изцяло спазени, включително достъпът до честна и ефикасна процедура и ефективен съдебен контрол", заяви говорителят на комисариата Уилям Спиндлер. От организацията призоваха България да подобри условията в лагера в Харманли. Хелзинкският комитет пък поиска от главния прокурор Сотир Цацаров хората да не бъдат държани затворени без причина. 400-те погромаджии вече са изведени, но останалите кандидат-бежанци остават под карантина, въпреки че не са установени зарази." - в. "Сега".

"Комисариатът на ООН за бежанците (ВКБООН) се обяви срещу призивите за масово експулсиране на чужденци от България след бунта в Харманли. Вместо това той призова българското правителство да подобри условията за живот в лагера и да започне диалог с настанените там бежанци. Световната организация посочи още, че е готова да работи с мигрантите и местните власти за намаляване на напрежението. "Докато ВКБООН принципно не възразява срещу връщането на хора, които не са получили международна защита, подобни връщания трябва да стават само ако всички процедурни гаранции са изцяло спазени, включително достъпът до честна и ефикасна процедура и ефективен съдебен контрол", коментира говорителят Уилям Спиндлер. Според организацията не само в Харманли, но и в другите бежански центрове у нас условията били под необходимите. Позицията на комисариата за бежанците идва, след като правителството обяви, че ще връща незаконно влезлите у нас чужденци, като процедурата бе задействана за първите 50. В същото време най-опасните ще се настанят в затворени лагери извън населените места. От Нова година част от лагера в Харманли става от затворен тип. Оглеждат се и бивши погранични застави за приемателни пунктове на бежанци на границата с Турция, съобщиха междувременно от Държавната агенция за бежанците. "Досега от лагера са изведени 400 афганистанци, които са участвали в бунта. Предстои техният брой да нарасне до 1000", каза временният директор на центъра в Харманли Димитър Захариев..." - "Сега".

"Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за бежанците да осигурят достъп на журналисти до центровете за настаняване от затворен тип и бежанските центрове и да подобрят прозрачността на своята работа. Няма причина те да бъдат зона затворена за медии. Това се казва в писмо на Асоциацията на европейските журналисти - България. Според тях българското общество има право да бъде информирано за реалната ситуация в тези центрове. По-рано днес от агенцията за бежанците разрешиха на Би Ти Ви и "Нова телевизия" да влязат в лагера. Преди няколко дни "Дневник" успя да проникне в центъра. Видеото може да видите тук. "Към момента обаче масово се отказва достъп на журналисти до бежанските центрове или в краен случай медийни екипи биват допускани само до дворовете и приемните им, като не им се оставя възможност да покажат на своята аудитория условията, при които мигрантите и търсещите закрила са настанявани. Постоянното присъствие на служители на администрацията по време на журналистически репортажи не позволява на журналистите да разговарят спокойно с мигрантите и да представят тяхната гледна точна за живота им в България", пишат от организацията. Оттам припомнят, че преди центърът в Харманли да бъде затворен, лекарите са уверили, че в него няма риск от масова зараза. "Ето защо няма легитимно основание за ограничаване на достъпа на журналисти до дома, както и до останалите центрове за бежанци и мигранти. На следващо място настояваме ДАБ да подобри количеството и качеството на информацията, която предоставя за своята работа като статистически данни, информация за домовете, работещите в тях и т.н.", пише още в позицията. От организацията припомнят, че именно ДАБ е била оценена негативно от "Програма достъп до информация" през тази година. "В условията на обществено напрежение по темата за бежанците и противоречивите сигнали, идващи от държавните институции, повече от наложително е медиите да могат да съберат обективна информация за ситуацията, която да предадат на обществото", пишат от АЕЖ. Те призовават ръководствата на медиите и журналистите да се обединят и да поискат държавата да гарантира правото им да вършат работата си в интерес на обществото, защото "информационното затъмнение се отразява негативно както на настанените в тези центрове, така и на гражданите на Република България"..." - в. "Дневник".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини