Студент в Охайо умишлено гази хора, напада ги с касапски нож

Студент в щатския университет на Охайо в град Колъмбъс е врязал колата си в множество пешеходци в понеделник, след това е нападнал околните с касапски нож.

Това съобщава вестник „Ю Ес Ей тудей”.

Нападателят е бил застрелян от полицай на университетския кампус, допълва вестникът, който окачествява станалото като "ужасяващо".

"Всички хора тичаха, крещяха и тези момичета ми казаха "Ставай, ставай"! И хукнах с тях", разтреперана свидетелства пред Ен Би Си Никол, студентка в университета.

11 души са били спешно закарани в болници. Един от тях е в критично състояние според шефа на полицейската служба към университета Крег Стоун.

Драмата е започнала малко преди 10 ч сутринта (16 по българско време) вчера, когато побеснелият шофьор преднанамерено е излязъл от завой и е започнал да гази студентите, каза Стоун. Полицаят, който го е спрял, се е намесил около минута по-късно.

"Имаме голям късмет, че служител от управлението към Щатския университет на Охайо е бил на мястото и е предприел бързи действия", е добавил Стоун.

Служителка в университета е идентифицирала нападателя като Абдул Разак Али Артан - студент в университета.

Ен Би Си и Асошиейтед прес уточниха, че той е от сомалийски произход и законно живее в САЩ като постоянно пребиваващ. Според АП е бил на 20 години.

Мотивите за нападението сега се проучват, съобщиха властите, които не изключват нито една хипотеза, включително терористичен акт.

Конгресменът Адам Скиф, републиканец от Калифорния, коментира, че нападението "носи всички белези на терористична атака, извъшена от някой, който може би се е радикализирал".

"Тук, в Съединените щати, най-непосредствената заплаха идва от самотни нападатели, които не само са  в състояние да нанесат големи поражения, но и е много трудно, а в някои случаи почти невъзможно да бъдат разкрити или спрени", е добавил Скиф, който е в ръководството на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите.

По-късно телевизия Ей Би Си и други американски медии, цитирани от в. "Монд", предават заплахи, които младият сомалиец бил качил във Фейсбук малко преди престъплението си.

Текстът е следният:

"Не мога повече. Америко! Спри твоята намеса в чуждите страни, особено в мюсюлманската "умма" (общност). Ние не сме слаби. Ние не сме слаби, помни това. Ние няма да ви оставим на мира, докато вие не оставите мюсюлманите на мира.".

"Монд" припомня, че в средата на септември "радикализиран" американец от сомалийски произход беше ранил с нож 10 души в търговски център в щата Минесота, преди да го застрелят полицаи. Отговорност за неговото нападение пое "Ислямска държава".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини