Учени моделираха лицето на Коперник

Гробът му във Фромборкската катедрала бе разкопан
400 г. след смъртта на великия астроном Николай Коперник учени реконструираха лицето му, съобщава „Discover". За тази цел те разкопали гроб в Фромборкската катедрала в северна Полша, където се предполагаше, че е бил погребан авторът на хелиоцентричната система.

Използвайки ДНК от зъб и кост от тленните останки на погребания 70-годишен мъж, учените са установили, че те наистина принадлежат на Коперник. ДНК-то на останките е било сравнено с това от кичур коса, намерен в една от книгите на техния знаменит средновековен колега. Преди това се е знаело само, че Коперник е погребан в един от десетките анонимни гробове в катедралата.

За да открият в кой точно лежи астрономът, изследователите използвали специален радар. След идентифицирането му, те реконструирали лицето на Коперник с помощта на съвременните дигитални технологии. Пресъздадените от компютър черти на учения са близки до тези на малкото стари гравюри, на които е изобразен – но същевременно и значително по-сурови. Полякът Николай Коперник е първият астроном, изказал схващането, че Земята обикаля около Слънцето, вместо обратното, както се е считало дотогава.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини