Нова жалба във ВАС срещу пръстовия отпечатък

Ново дело за пръстовия отпечатък може да тръгне във Върховния административен съд (ВАС).

Жалбата е на Федерация „Български пациентски форум“ и е подадена във ВАС, съобщава специализирания здравен сайт clinica.bg. Предстои жалбата да бъде разпределена за разглеждане на принципа на случайния подбор, става ясно от документите в Съда.

Въвеждането на пръстовия отпечатък вече бе атакувано в Съда от Центъра за защита правата в здравеопазването и двете сдружения на частните болници у нас. Предмет на жалбата обаче там стана наредбата на здравното министерство, с която се въведе автентификацията. Делото бе спечелено на първа инстанция преди броени дни. Здравно министерство обаче обжалва решението пред по-горна инстанци.

Ведомството отказа междувременно да отмени мярката, каквато бе разпоредбата на магистратите. Според него мярката е изключително ефективна и само за две седмици след въвеждането й касата е спестила 15 млн. лв. за болнична помощ. Според лекарите обаче е рано да се правят подобни изводи.

Новата жалба на „Български пациентски форум“ е насочена срещу документирането на пръстовия отпечатък в решението на Надзорния съвет на Касата, което замести рамковия договор за 2016 г.

Източник: http://www.kmeta.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини