Българчета с медали от олимпиадата по математика в Пекин

Шестокласниците Симеон Дойчинов, Виктор Попдончев, Ивайла Радкова, Любомир Манчев, Йово Йовчев и Ралица Веселинова са учениците от отбора по математика на столичното 125 СУ „Боян Пенев”, които отново се връщат с медали от Световното отборно първенство по математика, което се проведе в Пекин между 23-27 ноември тази година.

В него взеха участие над 100 отбора от цял свят, разпределени в три възрастови групи. Това е третото по ред участие на софийската гимназия на престижния шампионат в Китай във възрастовата група до 15 години, от който до момента има спечелени 10 медали и купи.

Резултатите от състезанията на Световното отборно първенство в Пекин се изчисляват на базата на броя точки, които участниците съберат като индивидуално и отборно представяне, решавайки общо 40 задачи за 94 минути. Крайният резултат на отбора на 125 СУ „Боян Пенев“ го нарежда преди повечето отбори на състезанието. Той завоюва награда „Мерит“. Изключително силно е представянето на отбора в индивидуалното състезание, където със златен медал е Симеон Дойчинов, със сребро - Виктор Попдончев, с бронз - Ивайла Радкова, а Любомир Манчев, Йово Йовчев и Ралица Веселинова са с награди „Мерит”.

Ръководител на отбора е учителят по математика Мадлен Христова.

Също с много медали се прибира днес и отборът на Софийската математическа гимназия от състезание в Южна Корея.

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини