КЗП атакува заблуждаващи и агресивни търговски практики

Над 220 заблуждаващи и агресивни търговски практики е забранила Комисията за защита на потребителите (КЗП) от началото на годината.

Това съобщи на конференция председателят Димитър Маргаритов, цитиран от пресцентъра на Комисията.

Според Маргаритов по такъв начин широк кръг от граждани са предпазени от некоректни търговци.Той е уточнил, че нарушенията са установени при проверки както в търговската мрежа, така и в онлайн пространството. 

В сферата на услугите нарушения най-често се установяват при телекомуникационните оператори. Освен вече познатия трик - спиране на услугата по коректно обслужван договор заради задължения по друг, комисията е забранила и заблуждаваща интерактивна карта на сайта на телеком за покритието на мрежата му. 

Забранено е и на банка да представя на клиентите си невярна информация за таксите си за превод на парични суми. 

При контрола върху туристическия продукт пък комисията е констатирала няколко случая, в които места за настаняване и заведения за хранене и развлечения се представят за по-висококатегорийни, отколкото са в действителност. Друг констатиран и санкциониран некоректен подход при ресторанти и барове е таксуването на артикулите на по-високи от обявените в менютата цени. 

При промоции потребителите най-често са привличани с анонси за отстъпки, но продуктите в акция или са липсвали в обектите, или са таксувани на редовните им цени. Нелоялни практики са констатирани и във връзка с провеждането на игри с награди. 

Забранена е и некоректна промоция при онлайн продажба на храна. Търговецът е рекламирал отстъпка от 35 на сто при пазаруване над определена сума, но не е посочил, че тази сума се е формирала от сбора на цените на поръчаните артикули след приспадане на отстъпката. 

За тези и други нарушения при извършените през тази година до края на октомври над 31 000 инспекции контролният орган е съставил около 2600 акта, оповести още Маргаритов. 

Забранени са 105 вида опасни стоки, по-голямата част от които са облекла и обувки за деца или продукти, които представляват риск за тях.

От началото на годината в КЗП са постъпили близо 18 000 писмени жалби и сигнали и още над 9000 обаждания на Националния телефон на потребителя предимно за консултации.

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини