Сирийците не са участвали в безредиците в Харманли

Директорът на бежанския център в Харманли Димитър Захариев потвърди, че там има разделение между афганистанци и сирийци.

"Хората от Сирия не се включиха в този бунт - те не искаха да се случи това", подчерта Захариев пред БНР.

Той припомни, че и в момента хората от различни националности и различно вероизповедание се настаняват отделно, каквито са изискванията на закона.

В момента обстановката в бежанския център в Харманли е спокойна, увери той.

Според него основната причина за бунта е нежеланието на мигрантите да останат в лагера и в България, и желанието им да продължат към Западна Европа.

Димитър Захариев категорично отрече твърденията, че храната в центъра е недостатъчно и се дава един път на ден, като заяви, че три пъти на ден за всички има топла храна, която се приготвя от готвачи професионалисти. Част от обитателите на лагера обаче остават недоволни, без да се интересуват от усилията на персонала.

"Нормални условия сме създали. Стараем се постоянно да подновяваме и да правим все по-добри битовите условия, но там трудността е, че хората, които са настанени, не всеки път оценяват това, което им се предоставя. Може би това е манталитет, може би нещо друго, но се получават такива неща, които .....да рушат, мразят", изтъкна Захариев.

Той не вижда никаква вина на работещите в центъра за бунта.

За мигрантите винаги е имало осигурена медицинска помощ.

Кореспондентът на БНР свидетелства, че Харманли е разделен на две - тези граждани, които са искали да бъде изяло закрит лагера остават в готовност за нови протести, а друга част са доволни, че центърът ще остане от семеен тип, и то само за сирийци.

Повечето от жителите на Харманли правят разграничение между афганистанците от сирийците и заявяват, че след размириците афганистанците вече не са добре дошли в центъра за настаняване.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини