Плевнелиев пази НС, настоява за редовен кабинет. Преглед на печата

Дилемата съставяне на правителство или скорошни избори е сред водещите теми на съботните вестници.

"Президентът Росен Плевнелиев обяви на среща с БСП, че народът не иска да има нови избори и попита дали е възможно сформирането на ново правителство в рамките на този парламент... "Виждате ли възможност в рамките на съществуващото 43-о Народно събрание да бъде сформирано ново правителство? Това е важно и искам да апелирам за това, защото искрено искам и можете да разчитате на мен, че ще положа всички усилия, готов съм да помогна на всеки, с каквото мога да съдействам в рамките на своите конституционни правомощия, за да се намери решение оставката на правителството да не се превърне и в оставка на Народното събрание", обяви Плевнелиев. "Аз считам, че конституцията ни задължава да положим тези усилия, ако е възможно сформирането на ново правителство в какъвто и да било, разбира се, легитимен формат, аз бих приветствал тези усилия. Бих стиснал ръката на всеки, който иска да го постигне, защото вярвам, че, а и в последните допитвания до българския народ, народът казва, че не му се ходи пак на избори", заяви Плевнелиев." - в. "Дневник".

"Плевнелиев настоява партиите да излъчат редовно правителство Вместо да се спрягат имена за членове на служебен кабинет, да се положат усилия да се състави редовно правителство - този призив отправи президентът Росен Плевнелиев към парламентарните политически сили. "Конституцията задължава политиците, след като е паднало правителството, да започнат режим на консултации, които могат да се случат и в президентството, и в НС. Смисълът на политическите консултации не е да се определят министри и "да се спрягат имена". На този етап не може да се говори за служебно правителство", заяви категорично той. И се обърна към "всички политически фактори" с призив "да проявят отговорност и лидерство" и да се явят при него, за да обсъдят възможностите да се състави редовен кабинет. Плевнелиев подчерта, че задачата му сега не е да реди служебно правителство, а да не допусне политическата криза, породила се от оставката на кабинета "Борисов 2", да прерасне в парламентарна. "Ще продължа да търся начин да запазя това НС, защото има проведен национален референдум, предстои първото българско председателство на Съвета на министрите на ЕС, имаме антикорупционно и антитерористично законодателство, които трябва да бъдат приети. Най-вече трябва да бъде приет и бюджет за 2017 г.", аргументира се президентът. И даде да се разбере, че не споделя мнението, че всички възможности за сформиране на кабинет в действащия парламент са изчерпани. ГЕРБ вече казаха, че ще откажат мандат за съставяне на нов кабинет. Вчера се състояха и консултациите с БСП, които също нямат желание да приемат предизвикателството. По конституция държавният глава трябва да предложи мандат на избрана от него парламентарна политическа сила. Упорито се твърди, че това ще е Патриотичният фронт. Вчера лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира пред ПИК, че "абсолютна безотговорност ще е, ако всички партии върнат мандата на президента". По думите му, ако Плевнелиев избърза със служебното правителство, Румен Радев може да го разпусне и да назначи ново, което ще задълбочи още повече кризата. "Парламентът трябва да работи, трябва да има консенсус между партиите, а да не мислим на дребно, защото е важно да не хвърляме в криза държавата, както направи Борисов", изтъкна Каракачанов. "Връчването на мандатите няма за цел да "ги (консултациите) претупаме за ден-два и парламентът да си замине. Има за цел политическите партии да положат усилия да сформират правителство. Нека положим усилия да потърсим и да намерим устойчиво решение в рамките на действащото НС. Ако това е невъзможно, продължаваме напред, като се опираме върху устоите на българската конституция и на върховенството на правото", обобщи ситуацията Росен Плевнелиев..." - в. "Сега".

"БСП няма да предлага министри, нито ще участваме в реденето на служебен кабинет, по конституция това е в правомощията на действащия държавен глава. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след консултациите при президента. Не мога на говоря от името на ген. Радев, питайте го в понеделник, когато ще му връчат официално удостоверението, че е избран, посъветва Нинова. Соцлидерът отново декларира, че БСП ще върне мандата за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. Както и, че ще откаже, ако бъде поканена от трета сила за кабинет. Нито едно мнозинство не може да формира стабилно правителство в този парламент, той е изчерпан като възможност и доверие и са нужни бързи предсрочни избори, заяви Нинова. Според нея възможно най-бързо било в края на март - началото на април. БСП и Плевнелиев обсъдили и работата на Народното събрание до края на мандата му. Сред приоритетите на червените са промените в изборното законодателство, законите за публичната собственост и за храните, както и още няколко проекта свързани с икономиката, за които можело да се постигне съгласие. Нинова декларира, че червените няма да подкрепят, но няма и да пречат за приемането на бюджета на второ четене от това мнозинство в НС. Затова и нямало да внасят предложения в него между двете четения." - в. "24 часа".

"Ако се стигне до сформиране на служебно правителство, то ще бъде съставено още преди Коледа. Това заяви пред Би Ти Ви съветникът и секретар на президента Росен Плевнелиев Румяна Коларова. Тя добави, че предсрочните парламентарни избори ще се проведат най-късно на 19 март. Президентът Росен Плевнелиев вече обяви, че в момента съставянето на служебен кабинет не е на дневен ред за него. По думите му най-важното, което трябва да свърши в следващите седмици е да не допусне правителствената криза да прерасне в парламентарна и заради това са свиканите от него консултации с парламентарно представените партии. В тях ще се търси решение на проблема. Според Коларова държавният глава няма никакви притеснения да сформира трети служебен кабинет в мандата си, но преди всичко трябва да минат срещите с партиите и очакваният след това Консултативен съвет по национална сигурност (КСНС). "На заседанието Плевнелиев ще иска да чуе от представителите на политическите сили кога смятат, че трябва да е датата на евентуалните предсрочни парламентарни избори. Тя е много важна, защото основната задача на служебния кабинет е да организира вота", добави Коларова. Тя не отхвърли възможността да се състави кабинет в рамките на този парламент, като очаква Патриотичният фронт да се опита да го направи, ако получи мандат от президента." - в. "Дневник".

Приемането на бюджета за 2017 г. също е сред основните теми.

"Бюджет 2017 успя да мине на първо четене в парламента. Депутатите го приеха с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, "Атака" и "БДЦ-Народен съюз". Проектът бе подкрепен от ГЕРБ със 75 народни представители, "Атака", останалите бяха от "БДЦ - Народен съюз" и "Реформаторския блок". "Против" гласуваха БСП, ДПС и АБВ. Един депутат от ПФ бе "против", а останалите се въздържаха. "БСП лява България" не подкрепя бюджета, защото той не отговаря не само на нашата философия, но и на икономическите интереси на страната, заяви Румен Гечев от парламентарната трибуна. Социалистическата партия оттегли предложенията си по бюджета с аргумента, че има само 38 депутати. "Така е решил българският народ, гласувайте си го, желаем Ви всичко добро", каза Гечев. Според него проектът за бюджет за следващата година, внесен от ГЕРБ, е повторение на тазгодишния. В този си вид той не представлява част от каквато и да било визия на кабинета за икономическо развитие на страната, смята Гечев. "Продължавате да поддържате българската държава като мащеха на българската икономика и правете точно обраното на колегите и от запад, и от изток в ЕС", допълни той. "Поставихме условие за приемането на законопроекта - именно консенсуса между системните партии. Понеже не се получи, ние няма да подкрепим този законопроект", заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ... Въпреки ултиматума си, че ако не се приеме увеличението на минималната пенсия до 300 лв., няма да подкрепят бюджета, от "Патриотичния фронт" масово гласуваха "въздържал се", с което на практика помогнаха за прокарването му. От партията признаха, че в бюджета има и добри неща като увеличението на учителските заплати и средствата за издръжка на българските училища в чужбина. Оттам обаче направиха заявка, че ще внесат промени между първо и второ четене, например за увеличаване на средствата за наука..." - в. "Стандарт".

"След няколкодневна политическа полемика депутатите приеха на първо четене проектобюджета на държавата с голямо мнозинство. Гласовете "за" бяха 102, "против" - 58, а 11 се въздържаха... "Приемането ще даде стабилност на държавата и ще гарантира реформите", каза Диана Йорданова от ГЕРБ. Колегата й от БСП Румен Гечев се опита да убеди депутатите в залата, че предложението на левицата за прогресивното облагане е добро. Финансовият министър Владислав Горанов напомни, че сегашната данъчна система е най- справедливата. В проектобюджета за догодина е заложен 2,5% ръст на икономиката, 1,5% инфлация и дефицит 1,4% от БВП. Минималната работна заплата ще се увеличи до 460 лева от 1 януари 2017 г... "Хубаво е, че намерихме сили в мнозинството, което досега подкрепяше правителството, за да дадем възможност държавата да продължи по пътя си без сътресения", заяви министърът на финансите в оставка Владислав Горанов на брифинг в парламента. По думите му подкрепата на бюджета за ДОО и на този на НЗОК на първо гласуване и евентуално отхвърляне на държавния бюджет щяха да родят доста интересен казус за несъгласуваност между отделните бюджети и да принудят следващото правителство да изпълнява сбъркани помежду си и противоречиви финансови рамки. "Няма да подкрепим промяна на данъчния модел. Смятаме, че предложението за увеличение на минималните пенсии също е неприемливо както от гледна точка на пенсионния модел, така и от гледна точна на ресурса, който изисква", посочи Горанов. По думите му прогнозите на Министерството на финансите сочат, че вместо планирания по закона за 2016 г. дефицит в размер на 1,8 млрд. лв., годината ще приключи с балансиран бюджет или дори с излишък..." - в. "Труд".

"Народното събрание прие на първо четене бюджета за 2017 г... Очаквано подкрепата за бюджета дойде от ГЕРБ, Реформаторския блок и БДЦ. В дискусията по финансовия план на държавата преобладаваха исканията за повече пари за наука. ДПС обяви, че няма да гласува този бюджет, защото се гради на невярна макроикономическа рамка. БСП отправи критики, че липсват политики за ускорено развитие на България и че държавните разходи са недостатъчни за стимулиране на икономиката. Актуализираната средносрочна бюджетна прогноза за периода 2017-2019 г. предвижда увеличаване на размера на минималната работна заплата от 1 януари 2017 г. на 460 лв. и запазване на този размер за 2018 и 2019 година. Предвижда се през 2017 г. растежът на БВП слабо да се забави до 2,5 на сто (3.5% ръст за третото тримесечие на 2016 г. според НСИ). Очаква се забавяне и в темпа на нарастване на заетите до 0,6 на сто. Същевременно нивото на безработица се очаква да забави темпа си на намаление и да достигне средна стойност 7,3 на сто. Проектобюджетът за 2017 г. предвижда приходите, помощите и даренията да са в размер на 21 932 005 400 лева. От тях данъчните приходи са 19 221 600 000 лв., а неданъчните - 2 710 400 000 лева. Предвижда се разходите да са в размер на 11 092 124 100 лв. От тях за текущи разходи са предвидени 8 910 500 000 лв., за капиталови разходи - 2 076 900 000 лв., за прираст на държавния резерв /нето/ 19,2 млн. лв., за предоставени текущи и капиталови трансфери за чужбина - 14,4 млн. лв., и за резерв за непредвидени или неотложни разходи - 71,1 млн. лева. Разходите за образование са изведени като приоритет в Бюджет 2017. Предвижда се те да са в размер на 3 350 000 000 лв., което е 3,6 на сто от БВП. Разходите за икономически дейности и услуги се предвижда да са в размер на 5 717 800 000 лв. - 6,2 на сто от БВП. Предвижда се разходите за жилищно строителство, благоустройство, комунално стопанство и опазване на околната среда да са в размер на 2 373 500 000 лв. - 2,6 на сто от БВП. Предвидените разходи за отбрана и сигурност са в размер на 4 167 700 000 лв., вкл. резерв, което е 4,5 на сто от БВП. Разходите за култура, почивно дело и религиозните дейности се предвижда да са в размер на 620,6 млн. лв. - 0,7 на сто от БВП. Бюджетното салдо по държавния бюджет се предлага да бъде дефицит в размер на 864,2 млн. лева." - в. "Сега".

"Между първо и второ четене на бюджета за 2017 г. управляващите ще бъдат особено подозрителни, за да не позволят на други партии да правят социални експерименти. Това обяви в предаването "Панорама" на БНТ финансовият министър в оставка Владислав Горанов. Уверения, че няма да правят такива експерименти, в ГЕРБ получили от "отговорните партии", които Горанов не изреди, за да не пропусне някоя. "Но ако някой се изкуши да играе извън правилата, ще го обявим пред всички", закани се той. По-рано днес проектобюджетът на управляващите в оставка бе одобрен на първо четене в пленарна зала с гласовете на Реформаторския блок, БДЦ и "Атака". Мина с гласовете от тези партии, които подкрепят правителството. Това е достойна позиция - да сме заедно до последния момент. Моето опасение беше и другите партии да не го подкрепят, обобщи Горанов. В отговор на въпрос, свързан решението на премиера да подаде оставката на правителството след загубата на ГЕРБ на президентските избори, Горанов обясни, че няма задна мисъл в това, а в последните години държавата е в икономически подем, така че двете години на втория кабинет "Борисов" не са изгубени. Това не можело да се каже за предходни правителства." - в. "Дневник".

Обвиненията по казуса с АЕЦ "Белене" също са сред актуалните теми на вестниците.

"Енергийният министър в правителството "Борисов" 1 Делян Добрев бе обвинен по делото "Белене". Той стана петият привлечен под отговорност и третият бивш министър, с обвинение по това дело. Според прокуратурата Делян Добрев е извършил умишлена безстопанственост през 2012 г., в резултат, на което НЕК е била ощетена с 4,5 млн. евро. Добрев е на свобода срещу подписка. "Някой се опитва да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров", каза Добрев на излизане от следствието, където престоя близо два часа. "Без значение от опитите за вменяване на вина съвсем скоро ще успея да докажа моята невинност", добави той. По думите му от това, което ставало през последните седмици разбирал защо младите и можещи хора напускат страната. Бившият енергиен министър отново припомни, че той е спрял далаверата на хилядолетието - "Белене". Преди Добрев обвинени бяха и неговите предшественици в кабинета на тройната коалиция Петър Димитров и Румен Овчаров." - в. "Стандарт".

"Кръгът на обвиняемите за АЕЦ Белене не е изчерпан. Няма да спестим нищо на никого, каза на брифинг в Съдебнат апалата говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Според нея политичите използвали разследването на прокуратурата и обвиненията за партийни цели, а държавното обвинение не искало това. "Не е редно обвиняемите да научаваттова от медиите преди да са получили призовки", каза Арнаудова на въпрос дали и Трайчо Трайков като бивш министър на енергетиката ще стане клиент на прокуратурата. За обвинението срещу Румен Овчаров Арнаудова отрече прокуратурата да е уведомявала посолството на САЩ, откъдето той твърди, че е научил." - в. "24 часа".

"Бившият енергиен министър в правителството на ГЕРБ Делян Добрев също стана клиент на прокуратурата по делото АЕЦ "Белене". Той ще отговаря за безстопанственост. В четвъртък обвинение получи бившият енергиен министър от кабинета на тройната коалиция Румен Овчаров. Преди него под отговорност бяха подведени бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян, както и ексминистърът Петър Димитров, който наследи Овчаров на този поста. Според прокуратурата в качеството му на министър Делян Добрев допуснал умишлена безстопанственост, от което настъпила щета за НЕК ЕАД за над над 4,5 милиона евро. Според прокуратурата на 28 март 2012 г. Министерският съвет приел решение за прекратяване изграждането на ядрената централа на площадка "Белене". На 29 март 2012 г. решението било потвърдено от Народното събрание. Въпреки това договорът от 31 януари 2005 г. между НЕК ЕАД и "Парсънс Иендси Юръп Лимитед" не е бил прекратен. Националната електрическа компания продължила плащанията по този договор. Сумата, заплатена след 28 март 2012 г., била в размер на 4 561 697,27 евро. "Това обстоятелство е било известно на министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения, не е предприел каквито и да е действия за изпълнението на предложеното и гласувано лично и от него решение за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене", казаха от прокуратурата. "Не съм извършил престъпление и ще докажа невинността си. С моя подпис беше спряна далаверата "Белене". Някой се опитва да ме пришие към Румен Овчаров и Петър Димитров. Истината е, че аз съм от другата им страна, защото те инициираха тази злоупотреба на хилядолетието. Моят подпис стои под предложението за спиране", каза Делян Добрев на излизане от следствието. Той е с мярка "подписка"."Кръгът на обвиняемите лица за "Белене" не е изчерпан. Прокуратурата работи непрекъснато. Но е факт, че някои наши действия се политизират", заяви вчера говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя не коментира ще бъде повдигнато обвинение на здравния министър Петър Москов по дело за ваксини от Турция." - в. "Труд".

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини