Бизнесът подкрепи бюджета в икономическа комисия

Икономическата комисия в парламента прие бюджета за догодина на първо четене. Бизнесът го подкрепи въпреки някои резерви, но предпочита той да бъде приет.

Бюджет 2017 предвижда 1.7% бюджетен дефицит, 2.5% ръст на БВП и 0.6% ръст на заетостта. Според опозицията тези данни са крайно подценени, а правителството, което вече е в оставка, си търси резерви, които да похарчи.

Бизнесът се опасява от икономическо дестабилизиране на държавата, ако бюджет 2017 не бъде приет. Въпреки че той със сигурност ще влезе на първо четене в пленарна зала, все още не е сигурно дали законът ще бъде одобрен от депутатите. Това поставя под въпрос плащанията към бизнеса, заяви Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал.

Според Иванов, ако не бъде приет бюджетът, всъщност тогава би следвало да се прилага бюджетът за 2016-а, като се харчат по 1/12-а част от разходите ще бъдат лимитирани, което на практика ще блокира разплащането с бизнеса. 

Икономическият министър Божидар Лукарски заяви, че неприемането на бюджета за догодина ще доведе до множество проблеми. Той призна, че се опасява, че законът няма да бъде приет от пленарната зала. 

Чух една много хубава реплика вътре в залата на икономическата комисия от представители от Бизнес асоциацията и Асоциацията на работодателите, които отправиха призив към хората, които имат забележки, конкретни, по сериозни пера от този бюджет, че като искат да променят в движение бюджет, който в някакъв етап са подкрепяли, би следвало да го направят като спечелят парламентарни избори и сформират правителство, каза Лукарски. 

Ако не се приеме бюджетът, един от секторите, които със сигурност ще пострада, е туризмът, смята ресорният министър Николина Ангелкова. Според нея със сигурност ще има сътресения. Надявам се те да бъдат с минимална скала и да не се отразят толкова много и успехът, който постигнахме това лято, да се отрази и за следващото лято, дори и не с този обем, допълни тя. 

Икономическата комисия прие бюджета, без да обсъжда по същество параметрите му. Депутатите и бизнесът обаче, изразиха убеждението, че е по-добре да има закон за догодина, отколкото да се работи с бюджета за 2016-а.

Бюджетът ще се гледа в пленарна зала в четвъртък.

Източник: dir.bg

Коментари в сайта

Последни новини